phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ…

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μανώλης Σκουλάκης και η πρ. πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη σε εκδήλωση-Συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»  

 

"20 χρόνια ΠΥΞΙΔΑ! 20 χρόνια αγώνων και αγωνίας κατά των εξαρτήσεων! 20 χρόνια δράσεων υπέρ της πρόληψης! 20 χρόνια προσφοράς στη ζωή, στη νεολαία, στην κοινωνία! 20 χρόνια εμπειρίας χρήσιμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή..."

Σε αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΥΞΙΔΑΣ και δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης συμπύκνωσε το έργο του κέντρου από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε. Αναφερόμενος στην ιστορία της ΠΥΞΙΔΑΣ έκανε λόγο για ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα. «Πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε τον αγώνα κατά των ναρκωτικών πριν 20 χρόνια. Μεγαλώσαμε!» σημείωσε. Όπως είπε το θέμα της πρόληψης και η παροχή υψηλών υπηρεσιών αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο. «Είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφαλές και υποστηρικτικό για τα νέα παιδιά. Αυτού του είδους οι δομές μπορούν να φέρνουν αποτελεσματικό έργο μόνο αν ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 Η τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύει και μπορεί και υποστηρίζει τις υπηρεσίες που φροντίζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη η ανταπόκριση των κατοίκων τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι ιδιαίτερα θερμή. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας στην κοινότητα, να δημιουργήσουμε πυρήνες και δίκτυα πρόληψης» σχολίασε. «Η κοινωνική πολιτική είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Το προλαμβάνειν είναι οικονομικότερο από το θεραπεύειν. Η πρόληψη είναι η επιλεγμένη στρατηγική για τη δημόσια υγεία, ο μόνος τρόπος για ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες» είπε ο πρόεδρος του κέντρου.

Όπως παρουσιάστηκε, κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΞΙΔΑΣ διοργανώθηκαν εκατοντάδες παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 121.710 άτομα. Συγκεκριμένα: 22.000 γονείς συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης για την οικογένεια, 9.900 εκπαιδευτικοί και 42.710 μαθητές σε σχολικά προγράμματα, βιωματικά σεμινάρια και ενδοσχολικές επιμορφώσεις.

Επίσης, περισσότερα από 44.000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα στην κοινότητα όπως ομάδες προσωπικής ανάπτυξης εφήβων, δημιουργικές δραστηριότητες για νέους, βιωματικά σεμινάρια, ομάδες διακοπής καπνίσματος, ενημερωτικές εκδηλώσεις για το θέμα των εξαρτήσεων στο στρατό, ομάδες εθελοντών. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη αυτά τα 20 χρόνια περισσότερα από 2.300 άτομα δέχτηκαν συμβουλευτική βοήθεια. Παράλληλα, διοργανώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ιντερνετ, εκδόθηκαν εκπαιδευτικά εγχειρίδια και φυλλάδια. Σημειώνεται πως η ΠΥΞΙΔΑ εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης. Από την αξιολόγηση των δράσεων φαίνεται ότι η ΠΥΞΙΔΑ και το έργο της εκτιμάται θετικά τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

             Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σκουλάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, σημείωσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε καλό στάδιο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων». «Ξεκινήσαμε σιγά σιγά. Όταν έφυγα από το υπουργείο παραδώσαμε 40 κέντρα πρόληψης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Συγχαρητήρια για το έργο της ΠΥΞΙΔΑΣ» είπε.

«Όσο έχω φωνή στον ΟΚΑΝΑ η συνεργασία μας με την ΠΥΞΙΔΑ και τα κέντρα πρόληψης θα συνεχιστεί. Θα ανανεώσουμε τη σύμβαση και θα εμπλέξουμε και το υπουργείο Παιδείας» σημείωσε ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος, νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ.

Όπως είπε ο κ. Καφετζόπουλος «η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική στον τομέα της πρόληψης». Σημείωσε ότι πλέον κάθε νομός στη χώρα διαθέτει κέντρο πρόληψης, ότι το σύνολο των Κέντρων Πρόληψης  δέχονται πολλά αιτήματα από την κοινότητα για την υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης σε διαφορετικές ομάδες και πλαίσια, αλλά και για συμβουλευτική. «Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στα είκοσι χρόνια λειτουργίας των κέντρων μέσα στις τοπικές κοινωνίες κι αυτό επιβεβαιώνεται από την τελευταία έρευνα του ΕΠΙΨΥ , όπου εντοπίζεται μια συγκράτηση» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι ο ΟΚΑΝΑ ανοίγει δυο νέες μονάδες στην Θεσσαλονίκη. τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της πρόληψης την είπε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Ο οποίος επίσης είπε  ότι η τελευταία έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μας δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της πρόληψης.

Στις νέες προκλήσεις αναφέρθηκε η Μένη Μαλλιώρη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος ΟΚΑΝΑ. Μίλησε για την αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις πρόληψης στα πεδία του τζόγου, του αλκοόλ και του καπνίσματος.«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να ικανοποιούνται τα οράματα. Το όραμά μας έγινε πραγματικότητα» σχολίασε . «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζουμε την νομοθεσία κατά του καπνίσματος» σχολίασε και είπε ότι η Ευρώπη έναντι της Αμερικής έχει αποτύχει στο ζήτημα της κάνναβης. «Δυστυχώς οι ηγεσίες των υπουργείων δεν επενδύουν σε ζητήματα που θα έχουν αποτελέσματα άμεσα. Δεν επενδύουν εκεί που τα αποτελέσματα θα φανούν σε μια δεκαετία» τόνισε. «Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στον τζόγο» είπε αναφερόμενη στις νέες απειλές που αναδύονται. Ακολουθεί η Κύπρος. «Όσο η οικονομική κρίση επεκτείνεται ο τζόγος θριαμβεύει. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη θεματολογία μας σε νέα δεδομένα του εθισμού» τόνισε η κ. Μαλλιώρη. Είπε ότι εκτός από ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνός εξαρτήσεις θεωρούνται το σεξ, τα ψώνια, η άσκηση, τα παιχνίδια και ο τζόγος. «Πρέπει να επενδύσουμε σε πολιτικές που στοχεύουν σε βάθος χρόνου» κατέληξε η κ. Μαλλιώρη.

 Στις δράσεις, τα προγράμματα και την επιτυχία αυτών αναφέρθηκε η Μαρία Κυριακίδου, Ψυχολόγος και αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ. Αναφερόμενη σε μια σειρά ερευνών που έγιναν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΠΥΞΙΔΑΣ, που όλες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για το σχολείο και την οικογένεια. Όταν αυτές είναι συστηματικές, μακροχρόνιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προκαλούν επιθυμητές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έρευνα για το πρόγραμμα ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ όπου φάνηκε ότι οι μαθητές της ομάδας ελέγχου μέθυσαν κατά 38% λιγότερο κι έκαναν κάνναβη κατά 26% λιγότερο, ενώ ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι ως προς το κάπνισμα. Εστίασε στην προσπάθεια του Κέντρου να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις διαχρονικά, αξιοποιώντας κάθε συνεργασία προκειμένου να βελτιωθούν. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στα προγράμματα και μοιράστηκαν την εμπειρία και την ικανοποίηση τους από αυτά.

Η ΠΥΞΙΔΑ σχεδιάζει για το μέλλον σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες αυτές ανάγκες δυναμικά!

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της ΠΥΞΙΔΑΣ και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης σημείωσε: «20 χρόνια προσφοράς προκειμένου να θωρακιστεί η κοινωνία μας κατά των ναρκωτικών. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρόληψη σώζει. Είναι η φθηνότερη και η καλύτερη μέθοδος να αντιμετωπίσουμε την κατάρα του εθισμού. Πρέπει να παλέψουμε για να εξαλείψουμε την μάστιγα των ναρκωτικών» σχολίασε και είπε ότι την περίοδο της κρίσης δημιουργήθηκαν σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων.

1 pixida 20062018 22

2 pixida 20062018 03

3 pixida 20062018 04

4 pixida 20062018 07

5 pixida 20062018 11

6 pixida 20062018 12

7 pixida 20062018 14

8 pixida 20062018 15

9 pixida 20062018 16