phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Εισήγηση της αν. επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης

     Με εισήγηση της αν. επιστημονικής υπεύθυνης το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης με θέμα «Μητρότητα: Στερεότυπα και προκλήσεις».

     Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αντίστασης 27) από τις 6-9 μ.μ. Εκεί, η αν. επιστημονική υπεύθυνη της «ΠΥΞΙΔΑΣ» Μαρία Κυριακίδου θα αναπτύξει το θέμα «Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές: Οι ισορροπίες κι οι ανισορροπίες στη ζωή της εργαζόμενης μητέρας».

     Η ΧΕΝ είναι μια παγκόσμια, γυναικεία, εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση με την οποία συνεργάζεται η «ΠΥΞΙΔΑ», καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια για τον περιορισμό του κινδύνου αποκλεισμού και περιθωριοποίησης γυναικών με μειωμένες ευκαιρίες.

poster

programma

prosklisi

Συνεχίζονται τα Εργαστήρια στην «ΠΥΞΙΔΑ»

     Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Εργαστήρι για Γονείς με παιδιά στην εφηβεία, το οποίο οργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» υπό το συντονισμό του στελέχους της Χρυσάνθης Κολύβα.

     Το Εργαστήριο, με θέμα «Η εξάρτηση από το Διαδίκτυο: ένα φαινόμενο με πολλαπλές ψυχολογικές διαστάσεις», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα (Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019) στα γραφεία της «ΠΥΞΙΔΑΣ», ήταν ουσιαστικά το πρώτο ραντεβού «μετεκπαίδευσης» της Ομάδας Συμβουλευτικής Γονέων που ολοκλήρωσε τις συναντήσεις της την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, ήταν η συνέχεια της εκδήλωσης ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε η «ΠΥΞΙΔΑ» στις 4.2.2019 σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη χρήση του διαδικτύου, καθώς και τους ασφαλείς τρόπους πλοήγησης.

     Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους παράγοντες που καθιστούν τους εφήβους ευάλωτους στην εξάρτηση από το Διαδίκτυο, καθώς και στα «τυφλά» σημεία της εφηβείας, στα οποία το Διαδίκτυο απαντά, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις τόσο για ασφαλή όσο και για επισφαλή χρήση.

     Η ψηφιακή πραγματικότητα υπόσχεται ταξίδια, περιπέτεια, πειραματισμούς και εμπειρίες έντονης ευχαρίστησης, σε συνθήκες ανορίωτου χώρου και χρόνου, με το χαρακτήρα του ανεξάντλητου, κάτι που για τους εφήβους -και όχι μόνο- είναι ιδιαίτερα γοητευτικό, αλλά ταυτόχρονα και παραπλανητικό.

     Ο ρόλος των γονέων σε αυτήν την περίπτωση είναι διττός: αφενός είναι σημαντικό να διαπαιδαγωγούν έτσι τα παιδιά τους ώστε να προλαμβάνουν τη δημιουργία συναισθηματικών κενών που πιθανόν να τα καταστήσουν τρωτά. Αφετέρου χρειάζεται να ενισχύουν τις εμπειρίες της καθημερινής πραγματικότητας, ώστε να αντισταθμίζονται έτσι τα βιώματα των παιδιών στη ψηφιακή πραγματικότητα.

     Οι δράσεις ευαισθητοποίησης της «ΠΥΞΙΔΑΣ» σχετικά με τις ψυχολογικές διαστάσεις της εξάρτησης από το Διαδίκτυο συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς. Επόμενο εκπαιδευτικό Εργαστήριο για Γονείς θα πραγματοποιηθεί σε δύο συνεχόμενα δίωρα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου (12μ.-2 μ.μ.) και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 (12μ.-2 μ.μ.).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΥΞΙΔΑ»

Γιάννη Τσαρούχη 3, Συκιές - Τηλ.: 2310.202015, 2310.204453 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                

Μήνυμα της «ΠΥΞΙΔΑΣ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και Ενδοσχολικής Βίας (6 Μαρτίου)

     «Μην το ανέχεσαι! Διώξε τη βία μακριά από το σχολείο σου». Το μήνυμα αυτό μεταφέρει στα παιδιά, και κυρίως στους εφήβους, το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», προσκαλώντας τους από απλοί παρατηρητές να πάρουν θέση, να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν, να σταματήσουν τη βία, να συμπαρασταθούν στο θύμα και να αλλάξουν το κλίμα στο σχολείο τους.

    Την ίδια περίοδο διοργανώνονται στα σχολεία της περιοχής ευθύνης της «ΠΥΞΙΔΑΣ» (δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης) βραχείες παρεμβάσεις πρόληψης για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες.

    Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται επίσης για γονείς και βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε., καθώς «απαιτείται όλοι να κάνουμε κάτι για να προστατέψουμε τα παιδιά από τη βία και να κάνουμε τα σχολεία ασφαλείς χώρους συνεύρεσης, μάθησης και έκφρασης», όπως τονίζουν τα στελέχη της «ΠΥΞΙΔΑΣ».

    Το κοινωνικό μήνυμα «Μην το ενέχεσαι! Διώξε τη βία μακριά από το σχολείο σου» προβάλλεται με άδεια του ΕΣΡ στα τηλεοπτικά κανάλια και θα εκπέμπεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ