Προγράμματα στα γυμνάσια
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Το πρόγραμμα «Μονοπάτια στην πρόληψη» αποτελεί μία από τις πρώτες δράσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ και έχει μια μεγάλη εμπειρία εφαρμογής στα γυμνάσια. Περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων και δράσεων που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των γυμνασίων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την υγιή, ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και να αποτρέψουν βλαπτικές συμπεριφορές όπως είναι η χρήση τσιγάρου, αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Το πρόγραμμα υλοποιείται σε διάφορα επίπεδα και προσπαθεί, μέσα από δράσεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για τη δημιουργία μιας θετικής εμπειρίας για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους μαθητές που αποτελούν και τον τελικό δέκτη. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα με τα γραφεία Αγωγής Υγείας των Διευθύνσεων Δ.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Προς τους εκπαιδευτικούς
Μία βασική ομάδα παρέμβασης αποτελούν οι εκπαιδευτικοί. Η ενασχόληση τους με τα παιδιά είναι καθημερινή, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με συμπεριφορές και προβλήματα μαθητών/τριών (χρήση ουσιών, ψυχολογικά προβλήματα κ.ά.) που τους δυσκολεύουν και σε αρκετές περιπτώσεις χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στο σχολείο και στην προαγωγή της υγείας, αλλά επίσης και τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, η ΠΥΞΙΔΑ τους δίνει προτεραιότητα.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τα γυμνάσια προβλέπει την εκπαίδευση τους σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας και την υποστήριξη τους, στη συνέχεια, για την αξιοποίηση των γνώσεων και των εκπαιδευτικών εμπειριών τους στην καθημερινή τους διδασκαλία και για την ανάπτυξη βραχέων παρεμβάσεων και προγραμμάτων αγωγής υγείας. Έτσι, διοργανώνονται ενημερωτικές συναντήσεις με καθηγητές και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας σε μαθητές.

Προς τους μαθητές
Οι έφηβοι μαθητές αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, καθώς διανύουν μια μεταβατική περίοδο της ζωής τους, με αλλαγές σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, που συχνά τους κάνουν επιρρεπείς σε ερεθίσματα και μηνύματα που δέχονται από το περιβάλλον. Ο χώρος του σχολείου είναι ο καταλληλότερος για την ανάπτυξη προγραμμάτων, καθώς αποτελεί ένα βασικό θεσμό διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης, παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάζει και την αμφισβήτηση που δέχεται τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οργανώνονται από εκπαιδευμένους καθηγητές προγράμματα αγωγής υγείας και βιωματικές ομάδες με μαθητές ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στην ανάπτυξης δεξιοτήτων όπως η αναγνώριση η έκφραση και η διαχείριση συναισθημάτων και αντιλήψεων και να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις δημιουργικές αρνητικές με επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ουσιών.

Παράλληλα, όπου κρίνεται σκόπιμο η Πυξίδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα σχολείων για επικεντρωμένες παρεμβάσεις όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο στοχεύοντας σε ομαδικές διαδικασίες αλλά και ατομικές συναντήσεις , ανάλογα με την περίπτωση. Ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων στα γυμνάσια αποτελούν οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές που στοχεύει στην ενημέρωση για τις ψυχοδραστικές ουσίες, τις συνέπειες της χρήσης και τη διάδοση στο μαθητικό πληθυσμό αλλά και στην ενίσχυση των απόψεων κατά της χρήσης ναρκωτικών.

Προς τους γονείς και όλους
Παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες το πρόγραμμα προσεγγίζει και τους γονείς, καθώς είναι ένα από τα τρία βασικά μέρη της σχολικής κοινότητας και η παρουσία τους ή μη σε αυτήν επηρεάζει σημαντικά τη σχολική ζωή και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στις σχέσεις μέσα στο σχολείο. Επιπλέον, η εμπλοκή των γονέων επηρεάζει τη ζωή των παιδιών τους και φαίνεται να συνδέεται με τη συμπεριφορά και την απόδοση τους. Έτσι, γίνονται ενημερωτικές συζητήσεις με γονείς στο πλαίσιο του σχολείου, ώστε η συντονισμένη δράση τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου να κάνει αποτελεσματικότερη οποιαδήποτε προσπάθεια.

Ακόμη, σημαντικοί είναι οι διευθυντές των σχολείων, αλλά και οι σχολικοί σύμβουλοι, που αποτελούν τμήματα της σχολικής κοινότητας. Διοργανώνονται ενημερώσεις και σεμινάρια ευαισθητοποίησης, στοχεύοντας στην κατανόηση της σημαντικότητας του ρόλου τους, στη συμβολή προγραμμάτων πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και αγωγής υγείας γενικότερα αλλά και σε μια «πολιτικής πρόληψης» και «πολιτικής αντιμετώπισης της χρήσης» στα σχολεία.

Όλες αυτές οι δράσεις ενισχύονται μέσα από εκδηλώσεις και έρευνες, εκδόσεις ενημερωτικών εντύπων και εκπαιδευτικού υλικού που επιτρέπουν μια άλλη προσέγγιση και ανάπτυξη προοπτικής της δουλειάς στα σχολεία. Τέλος, η ατομική συμβουλευτική αποτελεί μια δράση που ανταποκρίνεται σε αιτήματα ατόμων μέσα από το σχολικό χώρο για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτές, βιωματικό σεμινάριο για καθηγητές

Απολογισμός των προγραμμάτων για τα γυμνάσια 2005-06

Ημερίδα για την πρόληψη για καθηγητές στο Λαγκαδά

Νευρική ανορεξία στην εφηβεία. Ενημέρωση σε μαθητές στο 4o Γυμνάσιο Συκεών

Ενημέρωση του 2ου Γυμνάσιου Συκεών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο δικτύωσης καθηγητών στις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες

Ελεύθερος χρόνος και δημιουργική εφηβεία
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης