Προγράμματα στους παιδικούς σταθμούς
Από το 2003 και σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής ευθύνης της ΠΥΞΙΔΑΣ, υλοποιείται το πρόγραμμα «Πυξιδίσματα» , ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας, που απευθύνεται σε παιδαγωγούς δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σε γονείς με παιδιά στην προσχολική ηλικία, και στα ίδια τα παιδιά.

Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στην κοινή παραδοχή ότι όσο πιο νωρίς ξεκινά η πρόληψη τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι. Άλλωστε, τα προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να παρεμβαίνουν από την προσχολική ακόμη ηλικία με σκοπό τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως η επιθετική συμπεριφορά, η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων και οι δυσκολίες ακαδημαϊκής επίδοσης.

Στόχοι του προγράμματος είναι η επιμόρφωση των παιδαγωγών σε θέματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των βρεφών και νηπίων και η υποστήριξή τους στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Ακόμη σημαντική είναι η εκπαίδευση των γονέων , και η ενίσχυση της συνεργασίας γονέων και παιδαγωγών. Το τελικό ζητούμενο είναι η υγιής σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που θα αποτελέσει τη βάση μιας καλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης και πρόληψης από ουσιοεξαρτήσεις.

Στο πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιούνται ενεργητικές μέθοδοι διδασκαλίας, βασιζόμενοι στο βιωματικό μοντέλο μάθησης. Έτσι, γίνονται βιωματικά σεμινάρια για παιδαγωγούς, και επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και παιδαγωγούς με θέματα σχετικά με τη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και ατομική συμβουλευτική. Παράλληλα, εκδίδονται έντυπα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προσχολική ηλικία.

Στην προσπάθεια διερεύνησης των αναγκών των παιδαγωγών ο στόχος ήταν εξαρχής η διερεύνηση των συχνότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παιδαγωγοί, και η καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών τους. Αυτό έγινε μέσα από την έρευνα σε 50 παιδαγωγούς, στους οποίους δόθηκε ερωτηματολόγιο. Μέσα από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο τους είναι, μεταξύ άλλων, η προσαρμογή των νηπίων, η επιθετικότητα, η υπερκινητικότητα, η οριοθέτηση, η συνεργασία με τους γονείς, η ζήλια, και ο φόβος.

Σε μια πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος έγιναν σε παιδαγωγούς τρία βιωματικά σεμινάρια σε έξι δίωρες συναντήσεις, με θέμα «Πρόληψη της εξάρτησης και προαγωγή της υγείας στον παιδικό σταθμό» . Ακολούθησαν τέσσερις ανοιχτές συζητήσεις για γονείς με θέμα «Ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων: Συναισθήματα και ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας».

Τα συμπεράσματα αυτής της πρώτης εμπειρίας ήταν ότι σημαντικότερες ανάγκες των παιδαγωγών είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα προσχολικής ηλικίας και η ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους γονείς. Ακόμη, φάνηκε ότι οι γονείς ανταποκρίνονται περισσότερο σε σύντομες παρεμβάσεις που δεν απαιτούν μεγάλη δέσμευση και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών.

Στην επόμενη φάση λειτουργίας του το πρόγραμμα «Πυξιδίσματα» θα επικεντρωθεί σε βιωματικά σεμινάρια για παιδαγωγούς με θέμα «Αναγνώριση αναπτυξιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων βρεφών και νηπίων», σε ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης των παιδαγωγών για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Επίσης, θα γίνουν ανοιχτές συζητήσεις για γονείς με θέμα « Η επιθετικότητα στην προσχολική ηλικία», καθώς και μια πιο συστηματική αξιολόγηση του προγράμματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Πυξιδίσματα 2006-2007

Εκπαίδευση παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας

Απολογισμός για τους παιδικούς σταθμούς 2004-05

Η πρόληψη στο νηπιαγωγείο, συναισθηματικές ανάγκες βρεφών: Εκδηλώσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ στις Συκιές

Πυξιδίσματα
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης