|
Εθελοντική Ομάδα «Θεμέλιο» |
|
|
Το 1998 στην ΠΥΞΙΔΑ παρουσιάστηκε έντονα η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας γονιών –μαμάδων πιο συγκεκριμένα- με σκοπό να δραστηριοποιηθεί εθελοντικά στην τοπική κοινότητα. Οι μητέρες αυτές είχαν συμμετάσχει σε ομάδες γονιών του δήμου Συκεών και της ΠΥΞΙΔΑΣ και επιθυμούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων.
Το αίτημά τους έγινε αποδεκτό και, αφού παρακολούθησαν κάποιες εκπαιδεύσεις, προχώρησαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων με την καθοδήγηση ενός εμψυχωτή, στέλεχος της ΠΥΞΙΔΑΣ. Ήδη, από τις πρώτες δράσεις η ομάδα, που ονομάστηκε «Θεμέλιο», στράφηκε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων γονιών και παιδιών, καθώς και στη μεταφορά μηνυμάτων πρόληψης στην κοινότητα.
Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο σε εκδηλώσεις με στόχο να προκληθούν συζητήσεις για τις σχέσεις γονιών και παιδιών. Κατόπιν, η ομάδα προχώρησε σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά, χριστουγεννιάτικα μπαζάρ και άλλες δράσεις.
Μετά από μια πορεία πέντε χρόνων το «Θεμέλιο» συναντήθηκε με τον «Ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία», ένα μυθιστόρημα που μοιάζει με παραμύθι, του Ρόμπερτ Φίσερ και αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά του. Με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδας Εύης Δημητροπούλου, το μυθιστόρημα έγινε θεατρικό έργο, για την ακρίβεια μιούζικαλ.
Το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, όπως ο «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» απαιτούσε όχι μόνο τη συνεργασία και τη δέσμευση των μελών, αλλά και τη μακρόχρονη τριβή και συνύπαρξη, καθώς τα θέματα που πραγματεύεται το έργο αφορούν την εσωτερική αναζήτηση, την αυτογνωσία, την διάθεση να ακούσει κανείς πράγματα για τον εαυτό του από τους άλλους γύρω του.
Η σχέση που είχαν αναπτύξει τα μέλη της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια τους επέτρεπε να μπουν σε αυτή τη νέα δοκιμασία, να εμβαθύνουν, να νιώσουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, να τα βιώσουν και να τα μπορέσουν να τα αποδώσουν στο ακροατήριο.
«Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» είναι κάποιος που από την ανάγκη του να είναι χρήσιμος, δυνατός και αποτελεσματικός οδηγείται στην απομόνωση, στην αδυναμία, στην αναποτελεσματικότητα. Μπερδεμένος τόσο πολύ, εγκλωβίζεται στον δικό του κόσμο, βγάζοντας απ’ έξω τη γυναίκα του και το γιό του. Γιατί έχει πάντα χρόνο για να σώσει δεσποσύνες που κινδυνεύουν –ακόμη και όταν αυτές δεν ήθελαν να σωθούν- αλλά όχι για την οικογένειά του. Τελικά, αυτό που καταφέρνει είναι να εγκλωβιστεί τόσο πολύ ώστε ακόμη και η πανοπλία σκουριάζει επάνω του και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Έτσι ακολουθώντας ένα γλυκόπικρο τρόπο ο ήρωας σιγά-σιγά μαθαίνει να «ακούει» τον εαυτό του και τους άλλους.
Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε γιατί μεταφέρει την εικόνα της εξαρτητικής σχέσης που σχηματίζει ο ήρωάς μας με την αποστολή του που είναι να σώζει τον κόσμο. Μια εξαρτητική σχέση που στην αρχή τού είναι χρήσιμη, που την καλύπτει με μια ιδεολογία και στάση ζωής, αποτελεί λύση για τον ίδιο και για την κοινωνία. Στη συνέχεια όμως η ίδια αυτή σχέση γίνεται καταστροφική για τον ιππότη, για την οικογένεια του και για την κοινωνία.
Η διέξοδος- θεραπεία που ακολουθεί τελικά ο ιππότης, είναι να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του και τους άλλους, να έρθει κοντά με τα συναισθήματά του, να δακρύσει. Τα δάκρυα αυτά σκουριάζουν την πανοπλία και τον απελευθερώνουν από την εξάρτηση.
Το «Θεμέλιο» μέσα από αυτό το θεατρικό έργο προσπάθησε να πετύχει το στόχο του: να μεταφέρει μηνύματα για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στο ευρύτερο κοινό, να τους προβληματίσει και να μοιραστεί τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους.
Τι είπαν τα μέλη της ομάδας που έπαιξαν στο έργο:
«Αυτό που μου έμεινε από το έργο είναι ότι δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους»
«Ξεπέρασα τον εαυτό μου. Στην αρχή νόμιζα ότι δεν θα μπορέσω να πω ούτε λέξη. Μετά όμως είδα ότι τα κατάφερα»
«Άγγιξα τα όρια μου. Είχα πολλά κοινά με τον ιππότη. Τελικά αξίζεις και χωρίς να προσπαθείς να σώζεις τον κόσμο».
«Το θέατρο προβληματίζει, σε βοηθάει να κάνεις αυτοκριτική, βελτιώνει τις σχέσεις και επομένως είναι ένας τρόπος πρόληψης».
«Μέσα από την τέχνη – την διασκέδαση δόθηκαν μηνύματα πρόληψης».
«Όλοι μας κατασκευάζουμε μια πανοπλία. Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να την αποβάλεις»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκδήλωση στο πάρκο Ελπίδος στις Συκιές από την ομάδα εθελοντών ΘΕΜΕΛΙΟ
Γιορτή της Μητέρας στις Συκιές με τους εθελοντές του «Θεμέλιου»
Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία |
|
|
|
|
|
|
|