Προγράμματα στα νηπιαγωγεία
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Το νηπιαγωγείο αποτελεί τη μετάβαση από τον παιδικό σταθμό (ή για κάποια παιδιά από το σπίτι) στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σημαντική είναι η σχέση με τους συνομηλίκους που αποκτούν ολοένα και κεντρικότερο ρόλο στη ζωή του παιδιού και τροφοδοτούν την κοινωνική του ανάπτυξη. Ωστόσο συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία ενηλίκων όπως οι γονείς και οι νηπιαγωγοί.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Στόχος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα νηπιαγωγεία είναι η υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από ενεργητικές μεθόδους διδασκαλίας, παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε μικρές ομάδες, μελέτες ιστοριών. Τα παιδιά έτσι, επεξεργάζονται θέματα υγείας, εκφράζουν και διερευνούν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους και παράλληλα δουλεύουν σε ένα επίπεδο σχέσεων με τους συμμαθητές/τριές τους και κυρίως αναπτύσσουν κριτική σκέψη, και δεξιότητες αυτοπροστασίας.

Το πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας της ΠΥΞΙΔΑΣ για τα νηπιαγωγεία έχει ως τελικούς αποδέκτες τα παιδιά και κύριο στόχο την ανάπτυξή κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, που θα τα βοηθήσουν στην υγιή ανάπτυξη τους και την ικανότητα τους για αυτοπροστασία. Το πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο των ενηλίκων που περιβάλλουν τα παιδιά, δηλαδή νηπιαγωγών και γονέων, απευθύνεται σε πρώτη φάση σε αυτούς και μέσω αυτών επιδιώκει την προσέγγιση και την παρέμβαση στα παιδιά.

Σεμινάρια σε νηπιαγωγούς
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις/στους νηπιαγωγούς, επιδιώκει την ενίσχυση του κοινωνικοπαιδαγωγικού τους ρόλου με την εκπαίδευσή τους με βιωματικά σεμινάρια και την υποστήριξή τους στη συνέχεια μέσα από συναντήσεις εποπτείας για την εφαρμογή ενός προγράμματος αγωγής υγείας στην τάξη.

Έτσι, το βιωματικά σεμινάριο, με θέμα «Το παιχνίδι ως μέσο πρόληψης και αγωγής υγείας και η αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική πράξη» , το οποίο εφαρμόστηκε στους νηπιαγωγούς είχε ως στόχο την εκπαίδευσή τους σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στο νηπιαγωγείο.

Ενδεικτικά από το πρόγραμμα του σεμιναρίου αναφέρονται οι εξής ενότητες: «Η πρόληψη πάει στο νηπιαγωγείο», «Φιλοσοφία της πρόληψης», «Παράγοντες προστασίας και κινδύνου για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών», «Παίζω και μαθαίνω=προλαμβάνω», «Γνωριμία και εξοικείωση με το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης και αγωγής υγείας», «Αντιμετωπίζω δυσκολίες – Συνεργάζομαι», «Αντιμετώπιση παιδιών με δυσκολίες ένταξης», «Συνεργασία με γονείς και υπηρεσίες» , κ.ά.

Παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς απευθύνεται και στους γονείς, που άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Η πρόληψη για τα ναρκωτικά αρχίζει από το νηπιαγωγείο

Αναπτυξιακά στάδια των παιδιών 4 και 5 ετών

Απολογισμός για τα νηπιαγωγεία 2005-06

Ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των νήπιων, εκδήλωση για γονείς στις Συκιές

Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στα νηπιαγωγεία

Η πρόληψη στο νηπιαγωγείο, συναισθηματικές ανάγκες βρεφών: Εκδηλώσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ στις Συκιές

Προάγοντας την υγεία στο νηπιαγωγείο

Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο σε μορφή παρουσίασης (powerpoint)

 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης