|
Έρευνα SafeLand: Το όραμα του Δήμου Συκεών για έναν Ασφαλή Τόπο |
|
|
Στο προσεχές διάστημα αρχίζει η έρευνα για την αποτύπωση της παραβατικότητας στον Δήμο Συκεών, για να φανεί ο βαθμός ασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοί του, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SafeLand.
Η έρευνα θα απευθυνθεί σε «ανθρώπους κλειδιά» εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, της εκπαίδευσης, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Τμήματος Ασφαλείας, της Δημοτικής Αστυνομίας, τοπικών φορέων και συλλόγων, κοινωνικών υπηρεσιών, στους οποίους θα σταλεί ερωτηματολόγιο. Επίσης, θα απευθυνθεί και σε κατοίκους του δήμου με τη διενέργεια σύντομης δομημένης συνέντευξης.
Το έργο SafeLand
Ο δήμος Συκεών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, την Επαρχία Rovigo Ιταλίας, το Δήμο Niepolomice Πολωνίας, το Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπτυξης Brasov και την Επιθεώρηση Εκπαίδευσης Brasov Ρουμανίας, το Δήμο Βαλένθια Ισπανίας και τους Οργανισμούς για την πρόληψη της Εγκληματικότητας Μ. Βρετανίας Catch 22 και Βουλγαρίας IGA, και για 30 μήνες, θα αναπτύξει και δύο πιλοτικές δράσεις: τη δημιουργία μίας «εικονικής πόλης», όπου οι πολίτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητούν με ειδικούς θέματα παραβατικότητας που τους απασχολούν, να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προσωπικής ασφάλειας και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαμεσολάβησης, προσωπικής ασφάλειας και συνειδητοποίησης των αξιών της ισότητας, της δικαιοσύνης, κοινωνικής ευαισθησίας και τη δημιουργία «Ασφαλών Σχολείων» με δράσεις ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
«Τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας που παρατηρούνται στο δήμο μας, αν και σαφώς περιορισμένα σε σχέση με άλλους δήμους, πρέπει όχι μόνο να καταπολεμούνται, αλλά να προλαμβάνονται», δηλώνει ο Δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών κάθε ηλικίας για την ασφάλειά τους, την πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων και προσθέτει ότι έχει διαμορφωθεί «ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης της παραβατικότητας σε τοπικό επίπεδο, με δράσεις στοχευμένες σε ευπαθείς και μειονεκτούσες ομάδες, στους νέους και στα παιδιά, για ένα ακόμη ασφαλέστερο Δήμο Συκεών».
«Με τo έργο SafeLand έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων μας, καθώς και τον ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας», τονίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Συκεών και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας, Αντώνης Σαουλίδης. «Στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου μας. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τους τοπικούς φορείς δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις για έναν Ασφαλή Τόπο, έναν Ασφαλή δήμο Συκεών για όλους».
«Όταν μιλάμε για πρόληψη, είναι σημαντικό να ξεκινούμε από όσο το δυνατό μικρότερες ηλικίες. Τα προγράμματα πρόληψης της επιθετικότητας που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΠΥΞΙΔΑ, απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφαρμόζονται στο δημοτικό από δασκάλους που εκπαιδεύονται κατάλληλα. Τα παιδιά έχοντας την ευκαιρία να κατανοήσουν το συναίσθημα του θυμού και να μάθουν να τον εκφράζουν με εποικοδομητικό τρόπο, βάζουν τα θεμέλια μιας κοινωνίας που θα διέπεται από σεβασμό και ανοχή και κατά συνέπεια θα είναι πιο ασφαλής για όλους», υπογραμμίζει η Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Συκεών.
Η πρώτη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου «SafeLand - Ασφαλής τόπος» πραγματοποιήθηκε στις Συκιές, στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, όπου εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ για να συζητήσουν τις επόμενες δράσεις του έργου. Είχε προηγηθεί ημερίδα, με τίτλο «Μορφές Επιθετικότητας & Εκφοβισμού στο Σχολείο», η οποία διοργανώθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, στο 8ο & 10ο Δημοτικού Σχολείου Συκεών. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας των ΑΠΘ και ΑΤΕΙΘ, σύμφωνα με τα οποία, τα περιστατικά εκφοβισμού όχι μόνο αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας στο σχολείο, αλλά και περίπου 3 στους 10 μαθητές(-τριες) φοβούνται ή αγωνιούν ότι μπορεί να υποστούν κάποια μορφή εκφοβισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ερωτηματολόγιο για την παραβατικότητα στην περιοχή Δήμου Συκεών
Το 1ο Newsletter του προγράμματος Safeland
Safeland: Μια «εικονική πόλη» με «ασφαλή σχολεία» στον Δήμο Συκεών και την ΠΥΞΙΔΑ
Safeland: Νέο πρόγραμμα πρόληψης της παραβατικότητας - Ημερίδα για την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό στο σχολείο
|
|
|
|
|
|
|
|