Safeland: Νέο πρόγραμμα πρόληψης της παραβατικότητας - Ημερίδα για την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό στο σχολείο
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Ένα νέο πρόγραμμα, το Safeland, για την πρόληψη της παραβατικότητας με παρεμβάσεις σε σχολεία και στην ευρύτερη κοινότητα θα υλοποιήσει ο Δήμος Συκεών σε συνεργασία με την ΠΥΞΙΔΑ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Μορφές Επιθετικότητας & Εκφοβισμού στο Σχολείο», η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 8ου & 10ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας των ΑΠΘ και ΑΤΕΙΘ, σύμφωνα με τα οποία, τα περιστατικά εκφοβισμού όχι μόνο αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας στο σχολείο, αλλά και περίπου 3 στους 10 μαθητές(-τριες) φοβούνται ή αγωνιούν ότι μπορεί να υποστούν κάποια μορφή εκφοβισμού.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... Ο κ. Δανιηλίδης μιλώντας για το σημαντικό έργο του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ τόνισε για άλλη μια φορά τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο θεσμός των Κέντρων Πρόληψης από την υποχρηματοδότηση από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας. «Ο Δήμος Συκεών θα συνεχίζει να επενδύει στην πρόληψη με τα δικά του μέσα, και για τον λόγο αυτό προχωράμε σε ένα νέο πρόγραμμα με την επωνυμία Safeland (ασφαλής τόπος), το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και αντίστοιχους φορείς άλλων έξι ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγιναν ομιλίες για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που έχει περάσει το κατώφλι και του ελληνικού σχολείου και έχει αρχίσει να ταλανίζει και την ελληνική σχολική κοινότητα. Μεταξύ άλλων μίλησε ο Χρήστος Ρουμπίδης, σχολικός σύμβουλος κοινωνιολογίας, και αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο της ΠΥΞΙΔΑΣ στη σχολική κοινότητα, στο γεγονός ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι μόνοι φορείς που ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα των σχολείων και παρεμβαίνουν εξειδικευμένα και συστηματικά, ενώ παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης στους μαθητές.

Η Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της ΠΥΞΙΔΑΣ, παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιεί η ΠΥΞΙΔΑ εδώ και χρόνια και τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα σχολεία και στην οικογένεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα να εφαρμόζονται αξιόπιστα και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης στους μαθητές.

Η Μαρία Κυριακίδου, σχολική ψυχολόγος, αναπληρώτρια υπεύθυνη της ΠΥΞΙΔΑΣ, εισήγαγε στο θέμα της Ημερίδας παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις που έχει ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα στην ψυχική υγεία των παιδιών καθώς και τις προτάσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ για την πρόληψη της επιθετικότητας μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων στα σχολεία.

Ερευνητικά δεδομένα
Ακόμη, η Α.Ψάλτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας ΑΤΕΙΘ, περιέγραψε αναλυτικά τι εννοούμε όταν μιλάμε για τον εκφοβισμό και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Τα στοιχεία που παρουσίασε για την Ελλάδα προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑ από το ΑΠΘ και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τίτλο: Ταυτότητες Φύλου, Εθνικές Ταυτότητες & Σχολική Βία: Διερευνώντας τη Βία & τη Θυματοποίηση στο Σχολικό Πλαίσιο με Επιστ. Υπεύθυνη την κ. Β. Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Καθηγήτρια Τμ. Ψυχολογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμ. Βρεφονηπιοκομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη: Αναστασία Ψάλτη, Επίκ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας). Τα περιστατικά εκφοβισμού, ωστόσο, φαίνεται να έχουν περιορισμένη διάρκεια (μία με δύο εβδομάδες), όπως δηλώνουν πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58,9%). Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένας στους δέκα μαθητές(-τριες) έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού, η οποία διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ διερευνήθηκε η άποψη των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τα ερευνητικά δεδομένα από την προσχολική ηλικία και τις εκτιμήσεις από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασαν η σχολική ψυχολόγος Στέλλα Κασάπη και η σχολική ψυχολόγος Κατερίνα Κωνσταντίνου αντίστοιχα. Τις δυνατότητες παρεμβάσεων για την πρόληψη της επιθετικότητας και του σχολικού εκφοβισμού παρουσίασε η υπεύθυνη αγωγής υγείας Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αναστασία Μάλλιου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια: «Φτιάχνοντας ένα σχολείο χωρίς επιθετικότητα - από το εκπαιδευτικό υλικό για το δημοτικό Το σπίτι των παιδιών», με συντονίστρια την Κοινωνική Ανθρωπολόγο της ΠΥΞΙΔΑΣ Κική Φυλακτού, «Επιθετική ή αποφασιστική συμπεριφορά. Εσύ επιλέγεις» με συντονίστρια την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης Σοφία Χατζηνικολάου, «Από θύτης θύμα και τούμπαλιν: όταν οι εκπαιδευτικοί γίνονται αποδέκτες της επιθετικότητας των παιδιών και γονέων» με συντονιστή τον Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλο Τοξικοεξάρτηση της ΠΥΞΙΔΑΣ Τάσο Κουφοκώτσιο, «Διαφυλικές σχέσεις και πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εφηβεία» με συντονίστρια την Ψυχολόγο, ειδικευμένη στην Παιδαγωγική της Ισότητας των Φύλων Αθηνά Καραμίντζιου.

Συμπεράσματα ημερίδας
Στα συμπεράσματα της ημερίδας καταγράφηκαν ότι ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα στα σχολεία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα το οποίο αντανακλά την επιθετικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και ότι οι αιτίες του σχολικού εκφοβισμού συνδέονται με την ανάγκη κυριαρχίας μαθητών στην ομάδα των συνομηλίκων, αλλά με τον παράγοντα «φύλο». Ο εκφοβισμός στο χώρο του σχολείου φαίνεται να συνδέεται με την ανδρική ταυτότητα, γεγονός που συμφωνεί με τα ευρήματα των ερευνών στην Ελλάδα και διεθνώς. Ακόμη, τονίστηκε ότι είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ να δοθεί η έμφαση στην πρόληψη της επιθετικότητας και του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από ολιστικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν προγράμματα στην τάξη των μαθητών, την θέσπιση κανόνων και ορίων στα σχολεία, την εμπλοκή της οικογένειας και τη γενικότερη απομυθοποίηση του φαινόμενου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας ο σχολικός εκφοβισμός υποεκτιμάται ή αντιμετωπίζεται με συγκαταβατικότητα, δεδομένο το οποίο «βοηθά» στην ανάπτυξη του.

Οι δράσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι δωρεάν και ελεύθερες για το κοινό. Για να ενημερωθείτε καλέστε το 2310.202015 και 2310.204453


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο της ημερίδας

Παρουσίαση Μ.Κυριακίδου «Επιθετικότητα & εκφοβισμός στο σχολείο: Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία κι ο ρόλος της πρόληψης»

Παρουσίαση Σ.Κασάπη «Διερευνώντας τη σχολική βία και τη θυματοποίηση σε χώρους προσχολικής αγωγής: Μία διαφοροποιημένη εικόνα του φαινομένου»

Παρουσίαση Α.Ψάλτη «Εκφοβισμός στο Σχολείο: Περιγραφή του Φαινομένου & Παρουσίαση Ερευνητικών Δεδομένων από Ευρώπη & Ελλάδα»

Παρουσίαση Α.Ψάλτη «Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία: Εκτιμήσεις Πανελλήνιας έρευνας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Παρουσίαση Κ.Κωνσταντίνου, Α.Ψάλτη «Προτάσεις εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία & διεθνή προγράμματα παρέμβασης»
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!

Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης