Στόχοι, φιλοσοφία, μεθοδολογία
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...Η πρόληψη επικεντρώνεται στις «ρίζες» του προβλήματος. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα πριν από την εμφάνιση του φαινόμενου της εξάρτησης και στη διάρκεια των πρώτων επαφών με τη χρήση. Αντιμετωπίζει τους παράγοντες και τις συνθήκες εκείνες οι οποίες κάνουν ευάλωτο το άτομο και ενισχύει εκείνες που το ενδυναμώνουν και το προστατεύουν. Η προαγωγή της υγείας αναφέρεται στις προσπάθειες που καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες ενισχύουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των πολιτών. Τα προγράμματα της ΠΥΞΙΔΑΣ ενισχύουν συνολικότερα την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Σε ποιες αρχές βασίζεται
Η εξάρτηση από τις ψυχοδραστικές ουσίες αντιμετωπίζεται ως ένα πολυπαραγοντικό ψυχοκοινωνικό πρόβλημα. Στις ψυχοδραστικές ουσίες περιλαμβάνονται οι νόμιμες (τσιγάρα, αλκοόλ) και οι παράνομες (ναρκωτικά). Τα προγράμματα πρόληψης απευθύνονται είτε στα ίδια τα παιδιά και τους νέους, είτε στους ενήλικες που τα περιβάλλουν (γονείς, εκπαιδευτικοί κ.ά.). Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων επιδιώκεται ο συνδυασμός των παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων. Η παράλληλη ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων αποτελεί το ζητούμενο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες των παιδιών.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αναλαμβάνουν οι πρώιμες παρεμβάσεις, καθώς αυτές στην προσχολική ηλικία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι παρεμβάσεις σε μεγαλύτερη ηλικία. Η ΠΥΞΙΔΑ πραγματοποιεί –κυρίως- γενικά και μακρόπνοα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, σε όλους τους κατοίκους μιας ορισμένης γεωγραφικής περιοχής. Επιδιώκεται, μάλιστα, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και θεσμών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα πρόληψης
Βασική φιλοσοφία   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης