Πληροφορίες & ερωτήσεις σχετικά με τις εισπνεόμενες ουσίες
Πρόκειται για ουσίες σε αέρια μορφή που απορροφώνται από τη μύτη ή το στόμα μέσω της εισπνοής. Ως εισπνεόμενες χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ουσίες: βενζίνη, κόλλες, καθαριστικά λεκέδων, διαλυτικά χρωμάτων, διαλύτες, καθαριστικά βερνικιών ή διασταλτικοί παράγοντες στα σπρέι.

Οι εισπνεόμενες ουσίες επιδρούν στην ψυχή και στο μυαλό μας, επηρεάζοντας συναισθήματα, σκέψεις, κρίσεις και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Η χρήση εισπνεόμενων ουσιών μπορεί να καταλήξει σε εξάρτηση.

Η εισπνοή τέτοιων ουσιών βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης και συντονισμού, όπως επίσης και εγκεφαλικές βλάβες.

Πιθανές επιπτώσεις


Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή ο χρήστης αισθάνεται χαλάρωση, ζέστη, κέφι και έξαψη. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για μερικά λεπτά. Ταυτόχρονα επηρεάζονται η όραση και η ακοή, ενώ τα πάντα αρχίζουν να θολώνουν.

Λόγω της ταχείας διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, ο χρήστης συνήθως νιώθει πονοκεφάλους, ζαλάδες, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, κοκκινίζει και ενδεχομένως έχει τάση για εμετό.

Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε

Η εισπνοή των ουσιών αυτών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπό την επήρεια του εισπνεόμενου, ο χρήστης μπορεί να χάσει τον έλεγχο του συντονισμού των κινήσεών του. Η αναπνοή του επιβραδύνεται, ενώ παράλληλα αισθάνεται συχνά μια εσωτερική νευρικότητα.
Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς την εισπνεόμενη ποσότητα. Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και, κατά συνέπεια, εγκεφαλικές βλάβες ή παράλυση.

Αν οι ουσίες έρθουν σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Όταν εισπνέονται οι ουσίες μέσα από μαντήλια ή βάζοντας το κεφάλι σε σακούλα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ασφυξία. Σε ακραίες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει άπνοια και καρδιακή ανακοπή.

Ερωτήσεις για τις εισπνεόμενες ουσίες


1. Γιατί είναι επικίνδυνο να εισπνέει κανείς χρώματα, κόλλες ή αέρια;
Οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Επιπλέον, οδηγεί σε μία κατάσταση παρόμοια με τη μέθη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

2. Είναι ναρκωτικό η βενζίνη, οι κόλλες και τα διαλυτικά χρωμάτων;
ΝΑΙ, επειδή επηρεάζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, την κρίση και την αντίληψη του χρήστη και, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν εθισμό.
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης