Πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με την έκσταση
Η έκσταση ως όρος χαρακτηρίζει διάφορες χημικές ουσίες (κυρίως το MDMA). Όλες αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τις ψυχικές μας λειτουργίες (είναι ψυχοδραστικές ουσίες). Αυτό σημαίνει ότι, μέσω της επίδρασής τους στον εγκέφαλο, αλλάζουν τις σκέψεις μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Κάνοντας χρήση έκστασης το άτομο περνά σε μία διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση, καθώς αυτά που σκέφτεται, βλέπει και αισθάνεται μοιάζουν ξεχωριστά και πρωτόγνωρα. Τα πάντα μπορεί να φαίνονται καινούρια, πιο πολύχρωμα, πιο σκοτεινά, πιο χαρούμενα, πιο θλιβερά, πιο έντονα ή, απλώς, άγνωστα και εκνευριστικά.

Πολλές φορές ουσίες που δεν είναι ψυχοδραστικές (π.χ. εικονικά φάρμακα, τα λεγόμενα placebos) ή ουσίες πολύ επικίνδυνες για την υγεία (π.χ. μεθαδόνη) πουλιούνται ως έκσταση.

Η λήψη της έκστασης γίνεται από το στόμα ή από τη μύτη και κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού, υγρού, κάψουλας ή σκόνης. Ο χρόνος δράσης της εξαρτάται από τη δόση, από τον τρόπο λήψης, αλλά και από ατομικούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το φύλο ή το κατά πόσον το άτομο έχει ξαναπάρει έκσταση στο παρελθόν. Μια μέση δόση κρατάει τρεις με έξι ώρες, ενώ το MDA έως και δώδεκα ώρες.

Πιθανές επιπτώσεις

Είκοσι με εξήντα λεπτά μετά τη χρήση, το άτομο αισθάνεται ένα μυρμήγκιασμα σε ολόκληρο το σώμα. Τα άκρα μοιάζουν άκαμπτα, το στόμα ξεραίνεται και η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται. Μερικές φορές το άτομο έχει τάση για εμετό ή αισθάνεται σφίξιμο στο σαγόνι ή τρίζει τα δόντια του.

Λίγο αργότερα ξεκινά η επίδραση στις ψυχικές λειτουργίες. Τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται εντονότερα, μειώνονται οι αναστολές και ο χρήστης αισθάνεται να του αρέσουν περισσότερο οι άλλοι. Η πείνα και η δίψα του εξαφανίζονται και βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση με τεταμένες τις αισθήσεις. Όταν φύγει η επήρεια της έκστασης, περνάει στο αντίθετο άκρο και νιώθει πολύ κουρασμένος, εξουθενωμένος και λυπημένος. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν έως και 24 ώρες.

Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ουσία πραγματικά περιέχει το χάπι ή η σκόνη που παίρνει, σε τι περιεκτικότητα και πόσο επικίνδυνη είναι (εκτός αν έχει πάει για χημική ανάλυση). Η έκσταση δεν είναι ελεγχόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα, είναι αυτοσχέδιο ναρκωτικό.

Η έκσταση εξαφανίζει το αίσθημα της δίψας και της κούρασης. Αν ο χρήστης χορεύει ασταμάτητα, διατρέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί πάρα πολύ η θερμοκρασία του σώματός του και μπορεί να πάθει έως και θερμοπληξία. Για το λόγο αυτό έχει τεράστια σημασία να πίνει όσο το δυνατόν περισσότερα (μη αλκοολούχα) υγρά και να κάνει διαλείμματα για ξεκούραση.

Η έκσταση μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, εικόνες τρόμου και δυσκολίες προσανατολισμού.

Η έκσταση επιβαρύνει και το σώμα και την ψυχή. Αν κάποιος έχει προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας πρέπει να την αποφεύγει οπωσδήποτε.

Όταν κάνεις συστηματική χρήση έκστασης, οι αρνητικές επιπτώσεις (κούραση και θλίψη) είναι ισχυρότερες από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, ο χρήστης παίρνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να πετύχει την επιθυμητή επίδραση, αυξάνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις για το σώμα και για την ψυχή.

Η έκσταση απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι χρήστες του Σαββατοκύριακου υποφέρουν, γενικά, από ήπια κατάθλιψη όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Ερωτήσεις για την έκσταση

1. Αν η έκσταση κάνει το άτομο ευτυχισμένο, γιατί να την αποφεύγει;

Κάθε αίσθημα που δημιουργείται τεχνητά είναι επικίνδυνο, κάθε συγκινησιακή κατάσταση που δημιουργείται τεχνητά είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το σώμα και την ψυχή μας. Έτσι κι αλλιώς, η χαρά κρατάει μόνο όσο κρατάει και η επίδραση της ουσίας. Μετά από μερικές ώρες ο χρήστης αισθάνεται εξουθενωμένος και λυπημένος, ενώ υποφέρει από μελαγχολία για μέρες μετά.

2. Γιατί είναι επικίνδυνο να χορεύει κανείς για ώρες ασταμάτητα υπό την επήρεια της έκστασης;
Λόγω της επίδρασής της στον εγκέφαλο, η έκσταση εξαφανίζει πλήρως το αίσθημα της κούρασης και έτσι ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται ότι, στην πραγματικότητα, έχει εξαντληθεί εντελώς. Επιπλέον, εξαφανίζεται το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Ο χορός σε συνδυασμό με την απώλεια υγρών μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, ενδεχομένως μοιραία.

3. Η έκσταση μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση;
ΝΑΙ. Με τη συχνή χρήση η επιθυμητή επίδραση (κέφι και καλή διάθεση) εξασθενεί, ενώ η αύξηση της δόσης δεν συνοδεύεται από μείωση της κούρασης, ούτε της θλίψης. Αν κάποιος παίρνει έκσταση για να αισθάνεται καλύτερα τα Σαββατοκύριακα παρόλο που υποφέρει από κατάθλιψη, κούραση και εξάντληση όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, τότε σαφώς κινδυνεύει να καταλήξει στην εξάρτηση.
 
 
 
 
   Είμαι
   Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
 
 
Εγγραφή      
 
   Μύθοι & Αλήθειες
Αξιολογήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις ουσίες, "παίζο- ντας" ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο παιχνίδι ...
Ουσίες & Εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μόλις δεχθεί μια ουσία; Εικο-νογραφημένη, επιστημονική εφαρμογή ...
Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε την τακτική μας ενημέρωση!
Επταπυργίου 151, 56626 Συκιές Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310202015 Fax: 2310204453  (φόρμα επικοινωνίας)
 

Ένα …διαφορετικό Φεστιβάλ από την «Πυξίδα»
Εβδομάδα πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες
Η


Όλοι μαζί: Όχι στο κάπνισμα!
Εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης νομού Θεσσαλονίκης στις


Ενημερωτική εκδήλωση για παιδιά με ΔΕΠΥ
H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα


Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»
● Διήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών


H«ΠΥΞΙΔΑ» πάει… «Βαλκανική Πλατεία»
Με ένα δικό του ενημερωτικό περίπτερο το Κέντρο Πρόληψης