phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Επιστημονική ημερίδα με στόχο την απεξάρτηση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών», αύριο, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015,  από τις 9.30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, στο Κινηματοθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (κάτω από τη Λέσχη Αξιωματικών) το τοπικό παράτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με τη συνεργασία  του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΑΡΓΩ),και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες-Θεραπευτική πρόταση ή/και κοινωνικό μήνυμα».

Στην ημερίδα συμμετέχει και το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» με εισήγηση της Μαρίας Κυριακίδου (ψυχολόγος, αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη) σε ειδικό τραπέζι διαλόγου, στο οποίο θα πάρουν μέρος επιστημονικά στελέχη των Κέντρων Πρόληψης ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ, ΕΛΠΙΔΑ, ΣΕΙΡΙΟΣ. Αυτό θα εστιάσει στο θέμα της πρόληψης στην Ελλάδα, στο σκεπτικό και τη μεθοδολογία, τις δυνατότητες, τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στις δεδομένες κοινωνικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

9.30: Έναρξη-Εγγραφές-Εισήγηση σχετικά με τους στόχους της Ημερίδας
10.00: 1ο Στρογγυλό Τραπέζι - Θέμα: «Προγράμματα Ελεύθερα Ουσιών-Απεξάρτηση και Θεραπεία (Η ερμηνεία της απεξάρτησης και η διαφορά της από την γενική έννοια της «θεραπείας») - Τα Προγράμματα Απεξάρτησης δεν στηρίζουν απλώς την προσπάθεια των μελών τους, αλλά τα οδηγούν και στη βεβαιότητα ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα και τα δυσάρεστα, χωρίς τη χρήση ενός εξαρτησιογόνου παράγοντα.
-Συντονίστρια: Μαρία Βάγια
-Ομιλητές: Βασίλης Καλαμπαλίκης (Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Παναγιώτης Γεωργάκας (τ. Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος «ΑΡΓΩ»).
11.15: 2ο Στρογγυλό Τραπέζι - Θέμα: «Πρωτογενής Πρόληψη» - Οι προοπτικές της σε ένα περιβάλλον υποστήριξης του διαχωρισμού μαλακών-σκληρών, νομιμοποίησης των πρώτων και εξάπλωσης της Υποκατάστασης. - Η πρωτογενής πρόληψη προάγει στάσεις ζωής κυρίως σε εφήβους και παιδιά. Σε ηλικίες δηλαδή που κυριαρχούν η ανάγκη αναζήτησης, ο προβληματισμός, η διάθεση για πειραματισμούς. Αν το συγκροτημένο κράτος, η ευνομούμενη πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, διαμορφώνουν μία ανοχή έναντι κάποιων εθιστικών ουσιών, ο ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης περιορίζεται επικίνδυνα.
-Συντονιστής: Τσιούνης Ανδρέας
-Ομιλητές: Μαρία Κυριακίδου (Κ.Π. «Πυξίδα»), Αναστάσης Μαυρομιχάλης (Κ.Π. «Ελπίδα»), Βασιλική Ζουντουρίδου (Δίκτυο Άλφα)

12.30: 3ο Στρογγυλό Τραπέζι - Θέμα: «Η Κοινωνική Επανένταξη και η Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην εξαρτημένων σε συνθήκες Οικονομικής κρίσης - Προβληματισμοί, ανησυχίες, προτάσεις». - Η Κοινωνική Επανένταξη και η Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην χρηστών, συνιστούν την ολοκλήρωση μίας μακράς και επαχθούς προσπάθειας. Η μη επίτευξή τους δεν απαξιώνει μόνο την προσπάθειά τους, αλλά δημιουργεί και αρνητικές προοπτικές.
-Συντονιστής: Κώστας Τζιάρας
-Ομιλητές: Γιούλη Χαριτάκη (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ), Αθηνά Κουλοπούλου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Ιουλία Μεσημέρη (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ»-Ψ.Ν.Θ.), Χρήστος Βέττας (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ).
13.45: 4ο Στρογγυλό Τραπέζι - Θέμα: «Οι δυνατότητες της οικογένειας να στηρίξει τα μέλη της» - Η οικογένεια αποτελούσε πάντοτε μέρος της απεξάρτησης και στήριγμα του απεξαρτημένου για επιτυχημένη επιστροφή στον κοινωνικό ιστό. Ποιες είναι όμως οι δυνατότητές της στην υπάρχουσα συγκυρία;
-Συντονιστής: Αλέκος Τσοχανταρίδης
-Ομιλητές: Στράτος Ξυρουδάκης (Σύλλογος Γονέων Προγράμματος «ΑΡΓΩ»), Φώτης Ζεϊμπέκης (Σύλλογος Γονέων Θ.Π. ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ), Χρήστος Καρκανέβατος (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - Ψ.Ν.Θ.), Βαγγελιώ Δανιηλίδου (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ).
15.00 - 15.20: Ελεύθερες Τοποθετήσεις 

AFISA imerida