phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Με πλούσιο πρόγραμμα δράσης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού Θεσμού (16-22.9) ♦ Παρούσα και η "Πυξίδα"
 
 
 
 
     Συνεπής στο ραντεβού του με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος συμμετέχει στο θεσμό για τέταρτη συνεχή χρονιά.
     Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-European Mobility Week για το 2021 (16-22 Σεπτεμβρίου), διοργανώνεται με θέμα «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα», και σύνθημα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον-Μένουμε υγιείς», θέμα και στόχος που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
     Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), τα ΚΔΑΠμεΑ, η ΕΔΟΜΑΚ και άλλοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους ετοιμάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, τον συντονισμό των οποίων έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας. Παρόν και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» καθώς, όπως υποστηρίζουν τα επιστημονικά στελέχη της, η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τη φυσική άσκηση και τη σωματική υγεία.
     Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
     Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα.         Μια τέτοια διάκριση πέτυχε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών το 2019, ο οποίος, σε σύνολο 86 συμμετοχών, συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις έξι καλύτερες πόλεις της χώρας, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, που βραβεύτηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις σχετικές δράσεις που ανέπτυξαν. Μάλιστα, βραβεύθηκε σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. στο Ζάππειο Μέγαρο.
 
Το πρόγραμμα
Το φετινό πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών εστιάζει στο δάσος και αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, κινούμενοι σε αυτό με κάθε φιλικό μέσο (ποδήλατο) και περνώντας σε αυτό δημιουργικές ώρες. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει και διαδρομές ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 09:30 – «Ομορφαίνουμε την πλατεία»
Κοινή δράση της Υπηρεσίας Πρασίνου και των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών στην πλατεία Γάτσου στη Νεάπολη
• 17:30 - Φυσιολατρικός περίπατος σε μονοπάτια του Σέιχ-Σου με τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών και τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "αλλάΖΩ" υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• « Ένας περίπατος σε κύκλο από τα Τείχη, από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική Γειτονιά»
-Ιστορικός περίπατος εκτός των Τειχών και workshop χορού με τη βοήθεια του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα».
-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313.313 125
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 09:30 - «Ομορφαίνουμε την πλατεία»
-Κοινή δράση της Υπηρεσίας Πρασίνου και τον ΠΑΣ Πανελλήνιο Νεάπολης-Συκεών στην πλατεία Γάτσου στη Νεάπολη.
• 11:00 – «Περπατώ με ασφάλεια»
-Συμβολική εικαστική παρέμβαση από τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "αλλάΖΩ" σε δρόμους των Πεύκων για την ασφαλή διέλευση ατόμων με μειωμένη όραση.
• 18:00 - Επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από την Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.
στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 10:30 – «Γνωρίζω το δάσος»
-Περίπατος και γνωριμία με τη χλωρίδα και πανίδα της Δενδροφυτείας για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, με τη βοήθεια της Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.
-Υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής των μαθητών των δημοτικών σχολείων του δήμου μας στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) με θέμα την Εβδομάδα Κινητικότητας
• 12:00 - «Πάρε το ποδήλατό σου κι έλα…»
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης κινητικότητας του Ευρωπαϊκού έργου PE4Trans. (Με την επιστημονική υποστήριξη της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς ΑΠΘ). Η δράση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής των Πεύκων (οδός Αρτέμιδος)
• 18:00 - Επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με την Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.
Στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία).
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 08:30 - Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από τη Διεύθυνση Τροχαίας
Θεσσαλονίκης σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νεάπολη.
• 09:00 - Κολυμβητική σκυταλοδρομία με τα τμήματα aqua aerobic και
εκμάθησης κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών.
• 17:00 - Φυσιολατρικός περίπατος σε μονοπάτια του Σέιχ-Σου υπό την
καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.
-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313.313 125
 
ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• Κολυμβητική σκυταλοδρομία με τα τμήματα aqua aerobic και εκμάθησης κολύμβησης στο Κολυμβητήριο Συκεών.
• 11:00 - Τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών τοποθετούν φωλιές πουλιών στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)
• 17:30 - «Αφηγήσεις καθ’ οδόν»
-Περίπατος σε γειτονιές και μνημεία εντός κα εκτός των Τειχών.
-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313 313 125
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 09:00 - Επίδειξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο τμήμα ηλεκτρολόγων του
ΕΠΑΛ Συκεών, στον αύλειο χώρο του.
 

♦ Σειρά δράσεων από το Κέντρο Πρόληψης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς


Τη δική του προσπάθεια συνεργασίας και στήριξης των σχολείων της περιοχής, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, ξεκίνησε ήδη το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση μιας καλής σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις ενώ προετοιμάζονται και πολλές άλλες. Συγκεκριμένα, προχθές, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, οργανώθηκε εκπαίδευση για τις εκπαιδευτικούς του 1ου & 3ου Γυμνασίου Νεάπολης, στην οποία συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί, ενώ χθες, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ, στην οποία συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί.
Στόχος των επιστημονικών στελεχών, που συντόνισαν και τις δύο εκπαιδεύσεις, ήταν να συνοδεύσουν τους εκπαιδευτικούς στη μετάβαση από το καλοκαίρι στα θρανία, προσφέροντάς τους βοηθητικό υλικό και εμπειρίες για την υποδοχή των μαθητών και μαθητριών, αλλά παράλληλα να τους φέρουν σε επαφή με εγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά πρόληψης που μπορούν να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στα τμήματά τους.
Έτσι, στο Δημοτικό Σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης της επιθετικότητας και του εκφοβισμού «Το σπίτι των παιδιών», ενώ στο 1ο & 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης, οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης των εξαρτήσεων «Ξέρω τι ζητάω» και το εκπαιδευτικό υλικό «Εφηβεία και σχολική ζωή».
Στις προθέσεις της επιστημονική ομάδας της «Πυξίδας» για τα συγκεκριμένα σχολεία είναι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών τους σε αυτό το πρώτο δίμηνο της σχολική χρονιάς, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να το εφαρμόσουν στα τμήματα τους.
Συνολικότερα για τη φετινή σχολική χρονιά προτεραιότητα θα δοθεί στη διοργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για τα εγκεκριμένα από το ΙΕΠ εκπαιδευτικά υλικά πρόληψης, που έχουν ενταχθεί στην «πλατφόρμα 21» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και τα οποία είτε δημιουργήθηκαν από την επιστημονική ομάδα της «Πυξίδας» είτε αυτή συνέβαλε στη δημιουργία τους, και τα οποία είναι:
• Για τα Νηπιαγωγεία: Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο,
• Για τα Δημ. Σχολεία: Το σπίτι των παιδιών & Κάπνισμα; Όχι εμείς!
• Για τα Γυμνάσια: Ξέρω τι ζητάω & Εφηβεία και σχολική ζωή
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης σεμιναρίων σε εκπαιδευτικά υλικά άλλων Κέντρων Πρόληψης για τα οποία η «Πυξίδα» έχει την εκπαίδευση και την άδεια να τα αξιοποιήσει.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

♦ Με μεγάλη προσέλευση εθελοντών ξεκίνησε σήμερα από τις Συκιές η έκτακτη διήμερη Εκστρατεία Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που θα συνεχιστεί αύριο στη Νεάπολη ♦ Μόνο με ραντεβού η προσέλευση των εθελοντών 
 
 
 
 
«Ξυπνώντας σήμερα το πρωί είδα στο FaceBook για ένα παιδάκι 6 ετών που χρειάζεται αίμα και χωρίς δεύτερη σκέψη, έτρεξα να πάρω τηλέφωνο για να κλείσω ραντεβού στη σημερινή Αιμοδοσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών» σημείωσε η εθελόντρια αιμοδότης Μαρία Μοσχόμαντα, τονίζοντας ότι «εμένα δεν μου λείπει κάτι, όμως σε κάποιον άλλο λείπει», αναδεικνύοντας το ουσιαστικό νόημα και την αξία της έκτακτης εθελοντικής αιμοδοσίας και που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, υπό τη δραματική έκκληση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της τραγικής έλλειψης αίματος.
Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των εθελοντών στα μηνύματα της δημοτικής Αρχής και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» για ενεργοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας είναι για ακόμα μία φορά ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα, δεδομένης της περιόδου και της πρόσφατης τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας του Ιουνίου, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των νέων αιμοδοτών. Όπως, μάλιστα, σημείωσε η 22χρονη φοιτήτρια Ελίζα Κωνσταντινοπούλου που συμμετείχε για πρώτη φορά σε Εθελοντική Αιμοδοσία «χάρηκα πάρα πολύ που προσέφερα στο κοινωνικό σύνολο και είναι σίγουρο ότι θα ξανακάνω και σε επόμενες Αιμοδοσίες».
Από τις 8.30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, τα προγραμματισμένα ραντεβού διαδέχονται το ένα το άλλο στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών στις Συκιές, όπου τα ειδικά συνεργεία αιμοληψίας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης υποδέχονται δεκάδες εθελοντές που προσέρχονται προσφέροντας λίγο από το αίμα τους χαρίζοντας ζωή και ελπίδα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
 
Αύριο στη Νεάπολη
Αύριο, Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 η Αιμοδοσία θα μεταφερθεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125), ενώ υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα, στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης θα διενεργούνται οι προληπτικοί έλεγχοι (rapid test) από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.
«Ευχαριστούμε θερμότατα και συγχαίρουμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που ανταποκρίθηκαν από το πρωί στο κάλεσμά μας να προσφέρουμε σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και να συνδράμουμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν τα νοσοκομεία της πόλης μας. Δίνουμε αίμα, μυελό των οστών, αιμοπετάλια, βλαστοκύτταρα, γινόμαστε δωρητές οργάνων. Είμαστε εδώ για όσους μας χρειάζονται» δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας μαζί με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη, όλους όσοι μπορούν, να προσέλθουν στις δύο Αιμοδοσίες του δήμου.
Δυναμικά «παρών» στην εκστρατεία της έκτακτης εθελοντικής αιμοδοσίας δηλώνει και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Στελέχη του οποίου ένωσαν κατά το προηγούμενο διάστημα τη φωνή τους με αυτή των στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, μεταφέροντας παντού το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία και ενεργοποιώντας τους εθελοντές, ενώ και σήμερα και αύριο, από τις 6 μ.μ. εως τις 8 μ.μ. θα βρίσκονται στα σημεία της Αιμοδοσίας με ειδικά διαμορφωμένο σταντ για την ενημέρωση του κοινού.
Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη αιμοδοσία δεν μπορούν να συμμετέχουν, όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία αιμοδοσίας του Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και το Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών, στο τηλέφωνο 2313.313 151 & 160.