phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

♦ Τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα και πώς μπορείτε να κλείσετε ραντεβού

 

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του δήμου Νεάπολης-Συκεών): Η ανάγκη για συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην εποχή μας. Οι δύσκολες εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid, τα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, η αύξηση των προβλημάτων υγείας, η πολυπλοκότητα των σχέσεων και το άγχος που σήμερα πολλά άτομα βιώνουν, είναι ορισμένοι από τους λόγους που οδηγούν όλο και περισσότερα άτομα να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας. Επιπλέον, σήμερα υπάρχει μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα θέματα ψυχικής υγείας και οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται την επιστήμη της ψυχολογίας για τη βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει.

     Ανταποκρινόμενος στις εκφρασμένες αυτές ανάγκες των πολιτών, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παρέχει συστηματική ψυχολογική στήριξη μέσω των ειδικών επιστημόνων ψυχικής υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Ισότητας και Κέντρου Κοινότητας.

     Μέσα σε πλαίσιο απόλυτης εχεμύθειας και ασφάλειας, οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι υποδέχονται τους πολίτες που ζητούν ψυχολογική στήριξη και τους παρέχουν κατά μέσο όρο 12-14 ατομικές εβδομαδιαίες συνεδρίες, με σκοπό τη στήριξή τους και τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

    Το περασμένο έτος έλαβαν 122 άτομα συστηματική βοήθεια από τους ψυχολόγους σε ατομικές συνεδρίες. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας προκειμένου να ζητήσει την αξιολόγηση από τους εξυπηρετούμενους σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που έλαβαν από την ψυχολογική υπηρεσία, φάνηκε ότι το 73% ήταν πάρα πολύ και πολύ ευχαριστημένοι/-ες, από τις υπηρεσίες που έλαβε, το 78% δήλωσε πάρα πολύ και πολύ ευχαριστημένοι/-ες όσον αφορά τη σχέση που ανέπτυξαν με τον/την ψυχολόγο κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ενώ το 83% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα απευθυνόταν εκ νέου στην ψυχολογική υπηρεσία αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

     Οι κάτοικοι του δήμου που επιθυμούν να λάβουν ψυχολογική στήριξη μπορούν να απευθύνονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο τηλέφωνο 2313313151.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

-Διεύθυνση: Στρατ. Σαράφη 1, 56625 Συκιές (ισόγειο Δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών).

 -Επιστημονικά υπεύθυνη: Μάρω Βασσάρα, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας - Τηλ. 2313.313160 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

     Στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιήθηκε για επαγγελματίες πρόληψης πενθήμερο (5-6 Φεβρουαρίου 2024) σεμινάριο κατάρτισης στην πρόληψη: Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Πρόληψης και Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές.

     Η κατάρτιση στο «Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Πρόληψης» υλοποιείται στη χώρα μας υπό τον συντονισμό του ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ και με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά (EMCDDA). Απευθύνεται σε επαγγελματίες που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων στον τομέα της πρόληψης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, επαγγελματίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό παρεμβάσεων στην περιοχή τους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χαράσσοντες πολιτική. Καλύπτει, δε, θέματα όπως: βασικές αρχές καθολικής, επικεντρωμένης, ενδεδειγμένης και περιβαλλοντικής πρόληψης, επισκόπηση νεότερων δεδομένων σχετικά με την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων πρόληψης στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα, η σημασία της συνηγορίας για επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόληψη, αξιολόγηση στην πρόληψη, κ.ά.

     Η ομάδα των εκπαιδευτριών αποτελείται από τις:

  • Ιουλία Μπάφη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ και συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ελλάδα,
  • Έφη Γεωργουλοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Πρόληψης ΟΚΑΝΑ,
  • Σώτια Μακαρώνη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Προνόη και
  • Μαρία Κυριακίδου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», και εκπρόσωπος των Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας,

     Το συγκεκριμένο σεμινάριο παρακολούθησαν 20 άτομα, επιστημονικά στελέχη από τα Κέντρα Πρόληψης «Αθηνά Προμάχος», Άρτας, Βοιωτίας, Ζωγράφου, «Οδοιπορικό», «Προνόη», Πρέβεζας, «Πυξίδα», «Τρικάλων», «Φαέθων», «Φάρος», Χανίων και επιστήμονες από το θεραπευτικό πρόγραμμα 18 ΑΝΩ.

     Έως σήμερα στις ομάδες κατάρτισης που υλοποιήθηκαν εκπαιδεύτηκαν στελέχη του ΟΚΑΝΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Κέντρων Πρόληψης και Επαγγελματίες Πρόληψης (συνολικά 95 άτομα).

 

 

 

 

 

♦ Ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Ένωσης Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων πρόληψης

 

     Όχι μόνο την απόσυρση του υπό διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου για τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που καταργεί φορείς απεξάρτησης και Κέντρα Πρόληψης, αλλά αντίθετα την ενίσχυσή τους για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Την ίδια στιγμή, υπέρ της ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης με την υφιστάμενη νομική του μορφή τάσσεται με ψήφισμά της και η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

     Και τα ψηφίσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες άλλα που προηγήθηκαν από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, δυναμώνοντας έτσι το κύμα αντίδρασης κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, η οποία προωθεί τη «δημιουργία ενός υπερσυγκεντρωτικού οργανισμού με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων) με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων Οργανισμών, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ. Το 18ΑΝΩ και ο ΟΚΑΝΑ», όπως καταγγέλλει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

     «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας αγνοεί παντελώς την
πετυχημένη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης με πρωτοβουλία της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης και δεν προβλέπει τη συνέχισή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και 30 έτη πρωτοστατεί στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Πήρε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ δημιούργησε τα Κέντρα Πρόληψης τα οποία και στήριξε ώστε όλα αυτά τα χρόνια να παράγουν έργο στις τοπικές κοινότητες, να αφουγκράζονται και να εκτιμούν ανάγκες, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς και τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του τόπου για να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τον παιδικό, τον εφηβικό και το νεανικό πληθυσμό, αλλά και το γενικό
πληθυσμό της κοινότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘‘ΠΥΞΙΔΑ’’, που δημιούργησε ο δήμος μας από το 1998, αποτελεί ένα πρότυπο και δίνει καθημερινά τον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάρτησης και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων», με το ομόφωνο ψήφισμά του (14/24.1.2024) ο δήμος Νεάπολης-Συκεών:

  • Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας την έναρξη ενός διαλόγου από μηδενικήβάση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους οικογενειών τωνπρογραμμάτων απεξάρτησης και τους/τις εργαζόμενους/-ες των φορέωναπεξάρτησης και πρόληψης ώστε να σχεδιαστεί τεκμηριωμένα η εξέλιξη τηςθεραπείας απεξάρτησης στη χώρα.
  • Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο θεσμόςτων Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ΨυχοκοινωνικήςΥγείας μέσα από την υφιστάμενη νομική τους μορφή και πρόβλεψη σταθερήςχρηματοδότησης.
  • Απαιτεί αύξηση των Δομών και πρόσληψη προσωπικού για να ενισχυθούν οιΔομές.

 

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

     Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της πρόληψης και των Κέντρων Πρόληψης εκφράζει με ψήφισμά της (2.2.2024) και η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

     «Τα Κέντρα Πρόληψης είναι Υπηρεσίες που εδώ και 30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συστηματικά και αδιάλειπτα στα παιδιά μας, σε εμάς τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, αλλά και στα σχολεία που φοιτούν. Είναι οι Υπηρεσίες εκείνες που σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, προσφέροντας ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης γονέων, ενημερωτικές συναντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το γονεϊκό μας ρόλο και τις κρίσεις στην οικογένεια», τονίζει μεταξύ άλλων η Ένωση Γονέων. Αναφερόμενη, δε, στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» τονίζει ότι «με τη συστηματική και συνεχή προσπάθεια του, από το 1998 που ξεκίνησε να λειτουργεί, αποτελεί το κέντρο στήριξης της οικογένειας, καθώς διασφαλίζει για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους ποιοτικές παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και χρησιμοποιεί στρατηγικές που ενισχύουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες».

    Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών μεταξύ άλλων ζητά:

  • να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και να ενισχυθούν οι Ομάδες τους με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν με καλύτερο τρόπο οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της οικογένειας,
  • το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει και να ενισχύσει τον θεσμό των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας μέσα από την υφιστάμενη νομική τους μορφή και πρόβλεψη σταθερής χρηματοδότησης.

 

-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

 

-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ του δήμου ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ