2310.202015
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χάρτης
Γράφει η: Χρυσάνθη Κολύβα
Ψυχολόγος, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι πλέον προ των πυλών. Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και επένδυσης, οι τελειόφοιτοι μαθητές-υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.
Το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» ήταν κοντά στους μαθητές και στις οικογένειές τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και ιδιαίτερα μετά τις διακοπές του Πάσχα, με αλλεπάλληλες συναντήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων απευθυνόμαστε στους μαθητές για να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και να τους υποστηρίξουμε στην προσπάθεια διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
«Σχέση μητέρας-βρέφους: Βάζοντας τα πιο καλά υλικά για να φροντίσουμε το μέλλον τους», ήταν το θέμα του βιωματικού εργαστηρίου που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», για δεύτερη συνεχή φορά για το 2023, με μια υπέροχη ομάδα οκτώ εγκυμονουσών μαμάδων κι ενός μπαμπά, στις 22 Μάη 2023, στο πλαίσιο των μαθημάτων για εγκύους, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης. Το πρώτο εργαστήρι είχε υλοποιηθεί στη 1 του Μάρτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών με μια άλλη υπέροχη ομάδα οκτώ εγκυμονουσών μαμάδων και τριών μπαμπάδων.
Με πρόσκληση της δημοτικής συμβούλου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και αντιπροέδρου της ΚΕΥΝΣ, Ειρήνης Καγιαμπίνη, Η «Πυξίδα» συμμετείχε κι αυτή τη φορά στη δράση πρόληψης και φροντίδας των μελλοντικών γονέων, που διοργανώνεται αρκετά χρόνια πια στο δήμο Νεάπολης -Συκεών.
Τα δύο βιωματικά εργαστήρια συντόνισε η Μαρία Κυριακίδου, ψυχολόγος, αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα». Να σημειωθεί ότι η «Πυξίδα» διοργανώνει κάθε χρόνο Ομάδες Γονέων, για γονείς παιδιών διαφορετικών ηλικιών, καθώς στην πρόληψη ξέρουμε ότι γονιός γίνεσαι, δεν γεννιέσαι. Βασική αρχή στην πρόληψη είναι να ξεκινάμε νωρίς να φροντίζουμε, να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να φροντίζουμε τα παιδιά, να φροντίζουμε τις σχέσεις μας.
Βάζουμε, λοιπόν, και από την «Πυξίδα» τα καλύτερά μας υλικά για να βοηθήσουμε μαμάδες, αλλά και μπαμπάδες να υποδεχτούν τα μωρά τους και να χαρούν το γονεϊκό τους ρόλο.
Η «Πυξίδα», όπως τονίζουν τα επιστημονικά τους στελέχη, θα παραμείνει κοντά στους γονείς σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία της γονεϊκότητας και στην προσπάθειά τους να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης κι αγάπης με τα παιδιά τους.
♦ Διαδικτυακή συνάντηση νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα»
Με το θέμα της συνεργασίας Σχολείου και Νηπιαγωγείου ασχολήθηκαν οι νηπιαγωγοί από οκτώ διαφορετικά Νηπιαγωγεία σε διαδικτυακή εκπαιδευτική συνάντηση (16.5.2023), η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα εκπαιδευτικών, στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα το Κέντρο πρόληψης «Πυξίδα».
Συγκεκριμένα, τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας» Γαβριέλα Τερζοπούλου, κοινωνική-κλινική ψυχολόγος, και Κυριακή Φυλακτού, κοινωνική ανθρωπολόγος, συζήτησαν με νηπιαγωγούς των Νηπιαγωγείων 5ου, 9ου και 13ου Νεάπολης, 1ου, 4ου, 5ου και 6ου Πεύκων και του 2ου Καβαλαρίου, στις οποίες παρουσίασαν παραμέτρους που είναι σημαντικές στη συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης εκφράστηκαν απόψεις για το ρόλο των εκπαιδευτικών, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους σχετικά με τους γονείς, αλλά και τη θέση που μπορούν να έχουν οι γονείς στη σχολική κοινότητα προς όφελος των μικρών μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν με διάθεση για συνεργασία και ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς, όπως και για την ανάγκη να γίνονται από κοινού πράγματα που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία με σεβασμό στην κάθε πλευρά. Όπως τονίστηκε, τα παιδιά νιώθουν περισσότερη ασφάλεια όταν οι γονείς είναι αρωγοί στη σχολική κοινότητα, αλλά και οι γονείς νιώθουν περισσότερη εμπιστοσύνη όταν συμμετέχουν στο πλαίσιο του σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν, λοιπόν, με άλλους εκπαιδευτικούς και συνεργάστηκαν σε ένα εκπαιδευτικό δίωρο με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων που μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει στην εξέλιξή τους ως παιδαγωγών.
Με την ολοκλήρωση της διαδικτυακής συνάντησης το ραντεβού ανανεώθηκε για τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερες δράσεις και συνεργασία.