Η ΠΥΞΙΔΑ, από το 1998, εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Σύγχρονες μελέτες και έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση της ψυχική τους υγείας. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία αποτρέπει μακροπρόθεσμα τους νέους και τις νέες από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ και παράνομες ουσίες), ειδικά όταν τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
Το σχολείο αποτελεί έναν χώρο κατάλληλο για παρεμβάσεις πρόληψης, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα:
- να προσεγγίσουμε το σύνολο των παιδιών, ξεκινώντας ήδη από την προσχολική ηλικία,
- να εφαρμόσουμε συστηματικά, μακρόχρονα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, που εκπαιδεύουν τα παιδιά σε δεξιότητες ζωής,
- να εντοπίσουμε τα παιδιά που «φλερτάρουν» με τη χρήση και ίσως βρίσκονται σε κίνδυνο,
- να ενισχύσουμε την επιφυλακτικότητα των παιδιών και των εφήβων για τη χρήση ουσιών και να επηρεάσουμε λανθασμένες γνώσεις και αντιλήψεις τους,
- να εκπαιδεύσουμε και να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς στον παιδαγωγικό τους ρόλο, καθώς και στην αντιμετώπιση και υποστήριξη μαθητών και μαθητριών, που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα
- να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν πολιτικές πρόληψης στο σχολείο και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης στα τμήματα τους
- να ενθαρρύνουμε την καλύτερη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, η οποία βοηθά σημαντικά στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Μεθοδολογία των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης
Τα προγράμματα είναι αλληλένδετα και έχουν κοινή φιλοσοφία και αλληλουχία μεταξύ τους. Διαφοροποιούνται ως προς τα χαρακτηριστικά της σχολικής βαθμίδας και τις ανάγκες της συγκεκριμένης ηλικίας. Είναι μακρόχρονα, με δράσεις που επαναλαμβάνονται και ενισχύουν η μία την άλλη. Αξιοποιούν βιωματικές τεχνικές που διευκολύνουν τη μάθηση και καλλιεργούν δεξιότητες αυτοπροστασίας.
Η πρόληψη στη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα επιδιώκεται μέσα από ένα σύνολο συνδυασμένων παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν:
- ενημερωτικές συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούςγυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων, σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών και την κατάρριψη λανθασμένων αντιλήψεων που συνδέονται με αυτές, αλλά και άλλων θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους, όπως ο εκφοβισμός, η κατάχρηση του διαδικτύου, το άγχος των εξετάσεων, η διαχείριση των συναισθημάτων κ.ά.
- συστηματικά και μακρόχρονα προγράμματα πρόληψης για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων σε δεξιότητες ζωής. Τα προγράμματα αυτά αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, μαθαίνουν στα παιδιά να επιλύουν τα προβλήματα που συναντούν και να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές, τους βοηθούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να αναλαμβάνουν ευθύνη για τη συμπεριφορά τους.
- εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες εποπτείας, για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους/ες και καθηγητές/τριες σε ψυχοκοινωνικά θέματα που συνδέονται με την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών, την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών & προβλημάτων, την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ και παράνομες ουσίες) και την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στους μαθητές.
- ομιλίες και ομάδες για γονείς μέσα από τις οποίες ενημερώνονται για το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων και κατανοούν καλύτερα την ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών, βελτιώνουν τη σχέση με τα παιδιά τους, αναπτύσσουν θετικές γονεΪκές δεξιότητες και μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα με τους εκπαιδευτικούς
- συμβουλευτική γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών για την πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.
- ομάδες προσωπικής ανάπτυξης για εφήβους/ες, φοιτητές/τριες και σπουδαστές/στριες και ενημερωτικές συναντήσεις για τις εξαρτήσεις και άλλα θέματα που τους απασχολούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
- Προγράμματα στους παιδικούς σταθμούς
- Προγράμματα στα νηπιαγωγεία
- Προγράμματα στα δημοτικά
- Προγράμματα στα γυμνάσια
- Προγράμματα σε Λύκεια και ΤΕΕ
- Προγράμματα στους φοιτητές