Η Σχολή Γονέων αποτελεί ένα θεσμό που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τότε Δήμου Συκεών, το 1995, και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, με ιδιαίτερη επιτυχία, στo πλαίσιο δράσεων του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ. Οι στόχοι των προγραμμάτων για γονείς συνίστανται στην υπεύθυνη ενημέρωση για τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών και, παράλληλα, στη συμβουλευτική τους υποστήριξη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν, κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Ο βαρύνων ρόλος της οικογένειας, όσον αφορά στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αποτελεί, πλέον, ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικό δεδομένο. Συγκεκριμένες παράμετροι του στιλ διαπαιδαγώγησης των παιδιών περιγράφονται ως σημαντικοί παράγοντες προστασίας, οι οποίοι είναι δυνατό να αποτρέψουν τα παιδιά από την υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών.
Η ποιότητα των συναισθηματικών σχέσεων στην οικογένεια, η συνεπής και σταθερή οριοθέτηση, καθώς και η ενίσχυση της υπευθυνότητας και αυτονομίας αποτελούν τους βασικούς άξονες ενός μοντέρνου τρόπου διαπαιδαγώγησης, που συμβάλλει αποφασιστικά στην υγιή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Τα προγράμματα πρόληψης που απευθύνονται σε γονείς περιλαμβάνουν:
- την ενημέρωση των γονέων για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες κάθε ηλικίας, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση ουσιών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές,
- την ενίσχυση της ικανότητας των γονέων να στηρίζουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και να τα βοηθούν σε δύσκολες στιγμές,
- την εκπαίδευση των γονέων σε στρατηγικές και τρόπους που ενισχύουν την αυτονομία και υπευθυνότητα των παιδιών και βοηθούν στην επίλυση συγκρούσεων και
- τη στήριξη των γονέων μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με άλλους γονείς
Στο Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ οι γονείς έχουν την ευκαιρία:
- Να συμμετάσχουν σε ομάδες γονέων (8-10 συναντήσεις σε κλειστές ομάδες)
- Να παρακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις και ομιλίες
- Να ζητήσουν ατομική συμβουλευτική για την αντιμετώπιση δυσκολιών με τα παιδιά
- Να λάβουν ενημερωτικά και συμβουλευτικά έντυπα
Επίσης, προβλέπονται εξειδικευμένα θέματα για κάθε ηλικία και θεματικές ενότητες που ανταποκρίνονται σε επιθυμίες που εκφράζονται από γονείς ή από συλλόγους γονέων.
Ευαισθητοποίηση στον γονεϊκό ρόλο
Μέσα από έρευνα που έγινε και αξιολογήθηκε, φάνηκε ότι οι γονείς που συμμετείχαν στις ομάδες της ΠΥΞΙΔΑΣ, επηρεάστηκαν σημαντικά ως προς την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται στη συνδιαλλαγή τους με τα παιδιά και ως προς την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γονέων εντοπίζει ότι η σχολή γονέων επηρέασε άμεσα τη συναισθηματική εγγύτητα που βιώνουν με τα παιδιά τους, καθώς και την ικανότητά τους να παρέχουν στήριξη στα παιδιά σε δύσκολες στιγμές, πράγμα που λειτουργεί προστατευτικά ως προς τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από τα παιδιά.
Σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι διαπιστώθηκε σαφή διαφοροποίηση μεταξύ των γονέων που δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν λίγο από τη σχολή γονέων ως προς τους τρόπους που λαμβάνουν αποφάσεις για παιδιά τους, από τους γονείς που επηρεάστηκαν πολύ και πάρα πολύ.
Οι γονείς που πιστεύουν ότι επηρεάστηκαν πολύ ή πάρα πολύ από τη σχολή γονέων, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, πιστεύουν ότι μπορούν να συζητήσουν άνετα με τα παιδιά τους όποιο θέμα τους απασχολήσει, και θεωρούν ότι είναι σε θέση να στηρίξουν τα παιδιά τους σε δύσκολες στιγμές.
Προφανώς, το υποστηρικτικό δίκτυο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των ομάδων γονέων, οι αλλαγές στις αντιλήψεις των γονέων που επιδιώκονται και παράλληλα, η εκπαίδευση σε δεξιότητες λειτουργούν ενισχυτικά στην αυτοεικόνα των γονέων και βοηθούν στο γονεϊκό τους προσανατολισμό.
- Πλαίσιο και μεθοδολογία Ομάδων Γονέων
- Απαντώντας στις ανησυχίες των γονέων για τα ναρκωτικά