phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Οι μικροί μας ήρωες πετούν τους χαρταετούς της πρόληψης!!!

     Διανύουμε ένα χρόνο διαφορετικότητας, ένα χρόνο αλλαγών, ένα χρόνο κενών  και αναζητήσεων. Ψυχολογικά υπάρχει πίεση, θυμός, αγωνία, ερωτηματικά… Μικροί μεγάλοι ζούμε ακόμη σε καιρό πανδημίας, σε νέες συνθήκες και περιμένουμε… Εμβόλια, αλλαγές, τι θα γίνει με τα σχολεία…

     Πόσο ακόμα; Τί θα γίνει; Πώς θα είμαστε; Θα τελειώσει ποτέ; Θα ξαναβγούμε έξω; Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας;

     Ερωτήματα χωρίς απάντηση, ή -τουλάχιστον- χωρίς φανερή απάντηση. Όλοι μας προσπαθούμε, ακούμε, εφαρμόζουμε και περιμένουμε…

     Και περισσότερο από όλους περιμένουν τα παιδιά. Τα παιδιά που μας κοιτούν με τα όμορφα ματάκια τους, γεμάτα αγωνία και απορία!

     Είναι αυτά τα παιδιά που προσαρμόστηκαν στους κανόνες, φορούν μάσκες, παίζουν με αποστάσεις, δεν αγκαλιάζουν, κάνουν μάθημα μπροστά σε μια οθόνη, παίζουν στο σπίτι και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή με νέες συνθήκες και ρωτούν: «Πότε θα περάσει ο κορωνοϊός;»

     Αυτά, λοιπόν, τα μικράκια είναι οι μικροί μας ήρωες, είναι οι μικροί πρωταγωνιστές στην εποχή της πανδημίας. Αξίζουν επιβράβευση, αξίζουν αγκαλιές από τους γονείς και ενθάρρυνση!!!

     Εμείς ως γονείς θα πρέπει, λοιπόν, να σταθούμε για άλλη μια φορά στο ύψος του ρόλου μας και να στηρίξουμε αυτές τις μικρές καρδιές!!! Ας πάρουμε μιαν ανάσα και ας δώσουμε ένα μεγάλο βραβείο στα παιδιά μας, νήπια ή εφηβάκια, που δίνουν το δικό τους αγώνα ακόμη και μέσα από δύσκολες συμπεριφορές, μέσα από μια προσπάθεια να καταλάβουν και να προσαρμοστούν!!!

 

Ένας διαφορετικός χαρταετός…

     Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα που  σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς. Σύμφωνα με το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας  τρώμε λαγάνα, αλλά και άλλα νηστίσιμα, όπως ταραμά και θαλασσινά. Παραδοσιακά, είναι η μέρα του χαρταετού. «Φυσιολογικά» όλοι θα ξεχυνόμασταν στην ύπαιθρο για να γιορτάσουμε και να πετάξουμε τον χαρταετό που τόσο αρέσει στα παιδιά.

     Φέτος, όμως, είναι μια διαφορετική χρονιά. Μια χρονιά που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με τον παλιό γνωστό τρόπο, δεν μπορούμε να βρεθούμε με φίλους, δεν μπορούμε να γεμίσουμε τον ουρανό με αετούς και ουρές!!!

     Και όμως… Ας προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας γιορτάσουμε, ας θυμηθούμε τα κούλουμα με το δικό μας τρόπο παρέα με τους μικρούς μας ήρωες. Είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας το παράδειγμα της συνέχειας έστω και με διαφορετικότητα. Γι αυτό:

  • Φτιάξτε χαρταετούς στο σπίτι με ότι υλικά έχετε, μικρούς μεγάλους, χρωματιστούς μονόχρωμους. Χαρταετούς που πετούν μέσα στο σπίτι και στο μπαλκόνι.
  • Προσαρμόστε τη διατροφή σας την Καθαρά Δευτέρα σε ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι με σαρακοστιανά φαγητά που θα ετοιμάσετε με τα παιδιά!!!
  • Συζητήστε με τα παιδιά για τη σημασία της ημέρας και πείτε ιστορίες από προηγούμενες χρονιές, αλλά κάντε και όνειρά για επόμενες χρονιές!!!
  • Ζωγραφίστε με τα παιδιά ή γράψτε ιστορίες για τον συμβολισμό και τις παραδόσεις γύρω από τη μέρα.
  • Παίξτε, γελάστε, χορέψτε και γιορτάστε!!!

     Αυτοί οι μικροί ήρωες μαζί με σας, τους γονείς-ήρωες, είναι ακόμη εκεί και συνεχίζουν!!! Δώστε τους εικόνες και εμπειρίες για να μπορούν να χρωματίζουν και να δημιουργούν.

     Και να είστε σίγουροι όταν όλα περάσουν, θα θυμούνται όλες τις προσπάθειες που κάνατε για να κρατήσετε ζωντανή τη φλόγα μέσα από όλες τις δυσκολίες και όλα όσα έτυχαν!!!

     Ας καθαρίσουμε, λοιπόν, τις ψυχές μας και ας πετάξουμε έναν όμορφο και διαφορετικό χαρταετό!!!

     Όσοι φίλοι μας το επιθυμείτε, μπορείτε να στείλετε στην «ΠΥΞΙΔΑ» φωτογραφίες από τους χαρταετούς σας (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα παιδιών), ή και μηνύματα για να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα και το facebook του Κέντρου Πρόληψης και να τα μοιραστούμε όλοι μαζί!!!