► Ειδική εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς από την «Πυξίδα» για το διαδίκτυο
«ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΠΑΙΔΙΑ και ΕΦΗΒΟΙ: Τί χρειάζεται να ξέρουμε ως ενήλικες για την ασφάλειά τους», ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για γονείς κι εκπαιδευτικούς που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» (19.5.2022).
Οι 55 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, γονείς κι εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν για τα εξής θέματα:
• Ασφάλεια στο διαδίκτυο, όσον αφορά το ψηφιακό αποτύπωμα κι άλλους κινδύνους
• Διαδικτυακός εκφοβισμός
• Κατάχρηση και εθισμός στο διαδίκτυο
• Ο ρόλος των ενηλίκων και η δική τους σχέση με το διαδίκτυο
• Η σχέση και η επικοινωνία με τα παιδιά, η οριοθέτηση τους.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν δεδομένα από πρόσφατες πανελλαδικές έρευνες του ΕΠΙΨΥ διαδίκτυο (www.epipsi.gr) και άλλων φορέων, σε σχέση με την κατάχρηση, το στοιχηματισμό και τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Όσον αφορά το ρόλο των ενηλίκων τονίσθηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα δικής τους καλής ενημέρωσης σε θέματα διαδικτύου και ασφάλειας, η καλή εκπαίδευση των παιδιών πριν την αγορά κινητού και της πρόσβασης τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η εποπτεία της σχέσης του παιδιού με το διαδίκτυο και η παροχή ενός προτύπου ενήλικα που αξιοποιεί το διαδίκτυο και προφυλάσσεται από την κατάχρηση και τους κινδύνους του (βλ. επισυναπτόμενα να αρχεία).
Εισηγήτριες των θεμάτων ήταν οι:
- Μαρία Κυριακίδου, Ψυχολόγος, Αν. Επιστημονική Υπεύθυνη Κ.Π. «Πυξίδα»
- Αθανασία Τυχάλα, Πληροφορικός, MSc Δίκαιο και Πληροφορική, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (DPO) Κ.Π. «Πυξίδα»
Οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συζητήσουν σχετικά θέματα μπορούν να επικοινωνήσουν με την «Πυξίδα» (2310.202015, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
► "Τι θα βοηθήσει το παιδί μας να έχει μια ασφαλή σχέση με το διαδίκτυο…" - Άρθρο της Μαρίας Κυριακίδου, ψυχολόγος-αν. Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
► "Σχετικά με το ψηφιακό αποτύπωμα" - Άρθρο της Αθανασίας Τυχάλα, Σύμβουλος Πληροφορικής/Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (DPΟ) ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
