phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Ανοιχτές οι παιδικές αγκαλιές στα προσφυγόπουλα…

 ♦ Βιωματικά εργαστήρια τους Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» σε θερινά Τμήματα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

     Όπως τα χιλιάδες είδη λουλουδιών, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, συνυπάρχουν και συμβιώνουν αρμονικά στους ίδιους ανθισμένους κήπους, υμνώντας την ομορφιά της ζωής, έτσι και οι άνθρωποι οποιουδήποτε χρώματος, φυλής και πατρίδας, όταν βρεθούν στον ίδιο τόπο, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά χτίζοντας φιλίες.

     Αυτή η βαθιά ανθρώπινη αλήθεια, όταν φυτεύεται στις αθώες ψυχούλες των παιδιών, είναι βέβαιο ότι προοπτικά θα αποτελέσει τον ανυπέρβλητο φράχτη στην ξενοφοβία και το φυλετικό ρατσισμό, που αποτελούν στοιχεία απειλής της κοινωνικής συνοχής. Και όπως καταγράφηκε για μια ακόμη φορά από μια νέα σειρά έξι βιωματικών εργαστηρίων του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», το έδαφος στο περιβόλι των παιδιών είναι πολύ γόνιμο για να ευδοκιμήσουν οι πανανθρώπινες αξίες, και εκεί πρέπει να εστιαστούν οι παράλληλες προσπάθειες της παιδείας.

     Τα εργαστήρια αυτά διοργανώθηκαν διαδοχικά από την «Πυξίδα» σε θερινά Τμήματα των ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα) για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας του δήμου, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Αυτά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του έργου «Advancing the Inclusion of recognized refugees in Greece», που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με σκοπό την ενίσχυση των ενταξιακών συνθηκών των προσφύγων στην Ελλάδα.

     Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», ασκούμενες φοιτήτριες και εθελόντριες, επισκέφθηκαν τα ΚΔΑΠ όπου συντόνισαν τα βιωματικά εργαστήρια, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα από 130 παιδιά να γνωρίσουν τους άγνωστους -προς το παρόν- αυριανούς φίλους τους, να μιλήσουν για ομοιότητες και διαφορές που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους -και κυρίως τα παιδιά- πιο κοντά μεταξύ τους, και να κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα. Κυρίως, όμως, να γνωρίσουν παιδιά που ήρθαν στη χώρα μας κάτω από δυσμενείς συνθήκες προσφυγιάς λόγω πολέμου, φτώχειας και απειλής της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους.

     Έτσι, τα παιδιά, μέσα από γράμματα που δέχθηκαν από τους αυριανούς τους φίλους, γνώρισαν τον Ντιμίτρι, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα του το Κίεβο της Ουκρανίας εξαιτίας του πολέμου και αγαπά το πιάνο, τον Ντάνιελ από την Αλβανία που η οικογένειά του πέρασε πολύ δύσκολα και του αρέσουν πολύ τα βιβλία, την Αΐντα από τη Συρία που ήρθε στη χώρα μας με μια μικρή βάρκα για να σωθεί από τον πόλεμο και λατρεύει τα μαθηματικά, την Γούρα από τη Νιγηρία που της λείπουν οι αδερφές και η μανούλα της, καθώς δεν τα κατάφεραν να έρθουν στη χώρα μας, και την Σαμπαγκίτα από τις Φιλλιπίνες, που έφυγαν από εκεί λόγω φτώχειας και λατρεύει τις φιλιππινέζικες λιχουδιές και αγαπά του παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας της.

     Και τα συναισθήματά τους αυτά τα εξέφρασαν τόσο με τον λόγο τους όσο και με τα χρώματα ζωγραφίζοντας από κοινού σε μεγάλες λευκές κόλλες χαρτιού. Τα παιδιά μοιράστηκαν μεταξύ του ιδέες για το πώς θα υποδεχτούν όλα αυτά τα προσφυγόπουλα στη χώρα μας με νοιάξιμο, σεβασμό και θετική διάθεση. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, να γνωριστούν μαζί τους, να τους μάθουν να μιλούν ελληνικά και να μην αφήσουν κανέναν να τους κοροϊδέψει γιατί δεν ομιλούν καλά τη γλώσσα μας, να ρωτήσουν για τις πατρίδες τους και τις συνήθειές τους, να πάνε μαζί τους βόλτα με το ποδήλατο, να παίξουν στο σχολείο και τη γειτονιά, να διαβάσουν ένα ωραίο βιβλίο παρέα.

     Το σπουδαιότερο, όμως, είναι να γίνουν φίλοι στέλνοντας το μήνυμα ότι «Όλα τα παιδιά του κόσμου χωράνε στην παρέα μας…»!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ