phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

«ΟΧΙ» της ΚΕΔΕ στην κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης

♦ Ομόφωνο ψήφισμα του κορυφαίου συλλογικού Οργάνου των δήμων κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου

 

     Με μεγάλη δυναμική κλιμακώνονται από φορείς και συλλογικά όργανα οι αντιδράσεις στη σχεδιαζόμενη και προωθούμενη κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, όπως αυτό προβλέπεται από τη δημοσιοποίηση νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

     Θέση στο θέμα πήρε τελευταία και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία με ομόφωνο ψήφισμά της (67/13.3.2024) ζητά «διάλογο από μηδενική βάση» για τη συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων.

     Η απόφαση-ψήφισμα της ΚΕΔΕ ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., με το κορυφαίο συλλογικό Όργανο των δήμων να ενισχύει τη δυναμική των αντιδράσεων που εξαπλώθηκαν σε όλη την επικράτεια. Να σημειωθεί ότι ανάλογα ψηφίσματα προηγήθηκαν από δεκάδες δήμους και συλλογικούς φορείς εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Ένωση Γονέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

     «Τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν μέγιστης σημασίας έργο στο θέμα της ενημέρωσης-πρόληψης των εξαρτήσεων. Έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.ά.), συχνά μάλιστα αποτελούν, ιδίως στις μικρές κοινότητες, τη μοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα προστρέξει ο δημότης μας», τονίζει στο ομόφωνο ψήφισμά της η ΚΕΔΕ, και συνεχίζει:

     «Τα επιστημονικά προγράμματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, στηρίζονται στην εργαλειοθήκη των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών (EuΠρο) ποιότητας στον τομέα της πρόληψης. Η δουλειά τους έχει μνημονευτεί ως πρότυπη και καινοτόμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Οι δράσεις τους συνδιαμορφώνονται από τις κατά τόπους ανάγκες των πολιτών/ωφελούμενών τους.

     »Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ουσιαστικά αφήνουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα τα Κέντρα Πρόληψης και χωρίς χρηματοδότηση.

     »Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε δομές που υπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών μας.

     »Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης.

     »Επιδιώκουμε διάλογο από μηδενική βάση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την πάγια και επαρκή χρηματοδότησή τους από την πολιτεία, την τοπική λειτουργία τους και τη συμμετοχική τους διοίκηση, αλλά και τη συνέχιση της ‘‘φιλοσοφίας’’ της Πρόληψης στην Κοινότητα, που έδωσε πρωτοποριακά αποτελέσματα για τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

     »Ζητάμε να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις προσωπικού και να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης εκεί που δεν υπάρχουν».

 

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ;

     Η αρνητική αυτή εξέλιξη, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, προμηνύεται από το προωθούμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», καθώς το επίμαχο άρθρο 46 προβλέπει την κατάργηση των 75 Κέντρων Πρόληψης ανά την επικράτεια, αγνοώντας πλήρως της προσφορά τους στην κοινωνία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, που άρχισαν να ιδρύονται, όπως αυτή καταγράφηκε από εξειδικευμένες ευρωπαϊκές μελέτες και εκθέσεις. Μάλιστα, το 1995 ο ΟΚΑΝΑ, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία, προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανάπτυξης ενός δικτύου Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και συλλόγων.

     Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργεί από το 1998 το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», το οποίο στα 26 χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει έναν πλουσιότατο απολογισμό με δράσεις και προγράμματα, σε βαθμό μάλιστα να θεωρείται από τα καλύτερα στην επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο, δε, το ότι απέσπασε την καθολική αποδοχή και εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα όρια της ευθύνης του (δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά, Βόλβης), έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δεκάδες χιλιάδες πολιτών, με τις μαθητικές κοινότητες να αποτελούν μεγάλο μέρος των ωφελούμενων.

     Κι ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με την αξιολογική έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ξεχωρίζει για το σύστημα υπηρεσιών της στην πρόληψη των εξαρτήσεων μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 75 Κέντρων Πρόληψης, έρχεται τώρα η κυβέρνηση, στο όνομα της μεταρρύθμισης, και προωθεί την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και των εγκεκριμένων φορέων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 19Ανω, κ.ά.), θέλοντας να ιδρύσει έναν νέο Οργανισμό που θα μεταφερθούν όλα σε αυτό.

 

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΕΔΩ