phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Καλό Πάσχα χωρίς αλκοόλ!

♦ Διπλή εξόρμηση του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» σε Νεάπολη και Λαγκαδά για την οδική ασφάλεια και τη χρήση του αλκοόλ

 

 

     Σε μορφή σύγχρονης «γενοκτονίας» έχουν εξελιχθεί στη χώρα μας τα τροχαία δυστυχήματα αφού κάθε χρόνο σχεδόν ένα χωριό αφανίζεται στην άσφαλτο! Και σύμφωνα, δε, με αυτή την τραγική κατάσταση-απολογισμό, η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χρήση του αλκοόλ να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

     Την τραγική αυτή εικόνα έρχεται να καταγράψει -δυστυχώς- για ακόμη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της οποίας μέσα στο 2023:

  • 614 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους,
  • 661 συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν σοβαρά και
  • 887 συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν ελαφρά.

     Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση-απολογισμό της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το πρώτο τρίμηνο του 2024 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος), σημειώθηκαν 465 τροχαία δυστυχήματα-ατυχήματα κατά τα οποία δέκα συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, τρεις τραυματίστηκαν βαριά και 555 ελαφρά.

     Ιδιαίτερα δραματική είναι η εικόνα κατά τις εορταστικές περιόδους κατά τις οποίες αυξάνεται η μετακίνηση πολιτών και η χρήση αλκοόλ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε Πάσχα την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο περισσότερα από 40 άτομα χάνουν τη ζωή τους, περισσότερα από 65 τραυματίζονται σοβαρά και περισσότερα από 640 άτομα τραυματίζονται ελαφρά.

     Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και αναλύσεις, το ποσοστό ατυχήματος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι 200 φορές μεγαλύτερο! Υπολογίζεται ότι περίπου το 23-25% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

     Tο αλκοόλ είναι ψυχοδραστική ουσία που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, την αντίληψη και τη συμπεριφορά του κάθε ατόμου. Η χρήση του απελευθερώνει την παρορμητικότητα και συντελεί δραστικά στην απώλεια του ελέγχου της συμπεριφοράς του χρήστη μειώνοντας τα αντανακλαστικά του. Κι αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πρέπει να οδηγούμε ποτέ όταν πίνουμε, αλλά και να μην επιβιβαζόμαστε σε όχημα με οδηγό που έχει πιεί.

 

ΔΙΠΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΠΥΞΙΔΑΣ»

     Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα», με διαρκείς και κλιμακούμενες δράσεις και παρεμβάσεις του, επιχειρεί να διαχύσει στην κοινωνία το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης και μετακίνησης των πολιτών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού ως προς τη χρήση του αλκοόλ, την ορθή και με μέτρο κατανάλωσή του, όπως επίσης και για την προετοιμασία των ανηλίκων για τη συνάντησή τους με το αλκοόλ και την ορθή χρήση του στη συνέχεια.

     Στο πλαίσιο αυτό, και με σύνθημα «ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ!», η «Πυξίδα» υλοποίησε δύο νέες δράσεις ενόψει των εορτών του Πάσχα, περίοδος κατά την οποία καταγράφεται μεγάλη μετακίνηση πολιτών και αυξημένη χρήση αλκοόλ.

     «Το Κέντρο Πρόληψης ‘‘Πυξίδα’’, το 2024,  έχει στρέψει την προσοχή του στο πρόβλημα της κατάχρησης του αλκοόλ και των συνεπειών της, καθώς είναι η δημοφιλέστερη για τους ανηλίκους και ενήλικες ψυχοδραστική ουσία που χρησιμοποιούν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνέπειες στο δρόμο είναι τραγικές, γι’ αυτό και διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης στο δρόμο για να προωθήσουμε το μήνυμα ‘‘ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ!’’. Εκτιμούμε ότι έτσι, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, που η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη και οι εκδρομείς τείνουν να καταναλώνουν αλκοόλ, θα δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλους και όλες τις οδηγούς», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της «Πυξίδας», Σίμος Δανιηλίδης.

     Η πρώτη δράση αναπτύχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου 2024, στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη, όπου διασταυρώνονται τρεις κεντρικοί οδικοί άξονες του δήμου Νεάπολης-Συκεών και αποτελεί σταυροδρόμι πεζών και εποχούμενων, ενώ αντίστοιχη δράση υλοποιήθηκε και στον Λαγκαδά.

     ► Στη Νεάπολη, υπό την παρουσία και συμμετοχή του ανθυπαστυνόμου της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης Οδυσσέα Ψούνη, λειτούργησε ειδικό περίπτερο όπου τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας», δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, διένειμαν στους διερχόμενους και στις διερχόμενες οδηγούς μπρελόκ με το μήνυμα «ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ!» και έντυπο ενημερωτικό υλικό της «Πυξίδας».

     «Καλό Πάσχα χωρίς αλκοόλ», ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στους διερχόμενους οδηγούς και πολίτες η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη και ο αντιπρόεδρος της «Πυξίδας», και πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, Δημήτρης Απατσίδης, έχοντας στο πλευρό τους τη δημοτική σύμβουλο Τζένη Ευθυμιάδου και την τοπική σύμβουλο Πεύκων Δέσποινα Αρζόγλου.

     ► Στον Λαγκαδά η δράση αναπτύχθηκε στην κεντρική πλατεία του δήμου, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Χαράλαμπος Κυργιάννης, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του δήμου Λαγκαδά στο Δ.Σ. της «Πυξίδας», και ο αντιδήμαρχος Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Μιχάλης Σκορδάς. Με επίκεντρο το ειδικό ενημερωτικό περίπτερο, τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης και οι δύο εκπρόσωποι του δήμου, διένειμαν σε διερχόμενους πολίτες και οδηγούς, όπως και στα καταστήματα, το ειδικό ενημερωτικό έντυπο και το μπρελόκ, μεταφέροντας το μήνυμα «ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ!». 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

     Να σημειωθεί ότι στο ενεργητικό της «Πυξίδας» την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάνονται πλούσιες δράσεις που στοχεύουν στην ορθή και με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που αναδεικνύει τον βαθμό βαρύτητας με την οποία τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας» αντιμετωπίζουν το θέμα. Μεταξύ των δράσεων που αναπτύχθηκαν, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, είναι:

  • Προβολή-μετάδοση του εγκεκριμένου από το ΕΣΡ τηλεοπτικού σποτ (https://drive.google.com/file/d/1egdhiY0PEAXmSb-tBMqEHrE8nVRSHIh9/view?usp=sharing) από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • Υλοποίηση διαδικτυακών δύο επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ με 68 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από 21 διαφορετικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
  • Επιμορφωτική υποστηρικτική συνάντηση με Συμβούλους Σχολικής Ζωής για το θέμα της πρόληψης και διαχείριση του αλκοόλ στις εκδρομές με 19 συμμετοχές από 16 διαφορετικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
  • Ενημέρωση οδηγών στο δρόμο με διανομή μπρελόκ με το μήνυμα «Οδηγώ με ασφάλεια! Χωρίς αλκοόλ» πριν την έξοδο του τριημέρου των Αποκριών,
  • Σύντομες παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης αλκοόλ στην εφηβεία μέσα σε τμήματα Γυμνασίου.

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ