phone2310.202015     mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.mapΧάρτης

Ένας …Κήπος Πρόληψης ανθίζει στην «ΠΥΞΙΔΑ»

kipos1 maxΔιήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δημοτικών Σχολείων στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης

 

Ένας μεγάλος …Κήπος Πρόληψης ανθίζει σταθερά στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», προσφέροντας τους καρπούς του για την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων μικρών και μεγάλων, μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλων εκπαιδευτικών υλικών.

 

Μέσα σ’ αυτόν τον κήπο βρίσκεται και «Ο Κήπος με τις 11 γάτες», που εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης της «ΠΥΞΙΔΑΣ» για τ Πατήστε εδώ για μεγέθυνση... την προαγωγή της ψυχικής υγείας, και ο οποίος ανοίγει τις πόρτες τους σε εκπαιδευτικούς και παιδιά στην περιοχή του Λαγκαδά.

 

Η σχολική χρονιά ξεκινά με δύο βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στις τάξεις τους κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο. Τα σεμινάρια διοργανώνονται σε συνεργασία με την αρμόδια σχολική σύμβουλο της περιοχής κα. Αθηνά Καλαρά και απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς της Α΄ και Β΄ τάξης.

 

«Ο κήπος με τις 11 γάτες», ένα παραμύθι πρόληψης, αποτελεί ένα ιδανικό σκηνικό για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας στα οποία δίνει την ευκαιρία με ένα παιγνιώδη και θεατρικό τρόπο να επεξεργαστούν θέματα όπως η περιέργεια, η ικανοποίηση και η χαρά, ο φόβος, η έπαρση, τα συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού, η πίεση της ομάδας, η αλληλεγγύη, η απερίσκεπτη βιασύνη, η γοητεία του καινούριου και η αυταπάτη.

 

kipos-programma max

Μέσα από 12 ιστορίες, όπου πρωταγωνιστούν 11 γάτες, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί το «καλό» απέναντι στο «κακό» και να βοηθηθούν τα παιδιά να αποφύγουν τις «μαγικές λύσεις» της πλαστής αισιοδοξίας, τις επιλογές της φυγής και της επιθετικότητας.

 

Το διήμερο σεμινάριο θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς με συναντήσεις ομαδικής εποπτείας και υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτά θα δώσουν την ευκαιρία στου συμμετέχοντες να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες τους με το συντονισμό της ομάδας και τις προσωπικές δυσκολίες των μαθητών τους.

 

 

Θέματα Σεμιναρίου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

 

1η Ημέρα

  • Η πρόληψη και η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στο Δημοτικό Σχολείο
  • Παρουσίαση του σκεπτικού του υλικού «Ο κήπος με τις 11 γάτες»
  • Θεματικές ενότητες και χαρακτήρες του βιβλίου
  • «Ας γίνουμε γάτες» - Η δραματοποίηση ως μέσο ενεργοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών

 

2η Ημέρα - Ιστορίες από τον Κήπο

  • «Οι γάτες ανταμώνουν» - τα κοινά και οι διαφορές μας
  • «Ο γάτος Σιάμ και το μαγικό φίλτρο» - το «μαγικό» και το «πραγματικό» στη ζωή των παιδιών
  • «Η επίσκεψη της Χαλιμάς» - προσδοκίες και ματαιώσεις
  • «Ο Χιονάτος μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση» - Εκπαίδευση στη Λήψη αποφάσεων
  • Εφαρμογή στην τάξη

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χρυσάνθη Κολύβα (κλινική ψυχολόγος), Τάσος Κουφοκώτσιος (νοσηλευτής ψυχικής υγείας-σύμβουλος τοξικοεξάρτησης), Αλεξάνδρα Πορτσέλη (ψυχολόγος), Γαβριέλα Τερζοπούλου (κοινωνική-κλινική ψυχολόγος), Κική Φυλακτού (κοινωνική ανθρωπολόγος).

 

► Οι δράσεις της «ΠΥΞΙΔΑΣ» για εκπαιδευτικούς, όμως, θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Συγκεκριμένα για τα δημοτικά σχολεία θα ακολουθήσει σεμινάριο για το πρόγραμμα πρόληψης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» ( για τη Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξη) και για το πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας και του εκφοβισμού «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ».